Mojbiz

IZVOZ - UVOZ : Dok nam izvoz pada, mi osnivamo Povjerenstva koja bi trebala pomoći izvoznicima

Hrvatska se još uvijek traži po 'bespućima' gospodarske zbiljnosti.

Piše: Ilijana Grgić

Stara je priča, koja je već prerasla u poslovicu a ona glasi 'Ako problem ne želite riješiti, ili želite rješenje odgoditi, osnujte povjerenstvo'. Upravo takva poslovica je idealna za opisati situaciju sa 'hrvatskom gospodarskom diplomacijom' o kojoj svi samo puno pričaju a čini se kako nitko ne zna što bi s njom. 

 

Poznavajući ažurnost Joška Klisović  te činjenicu da još uvijek čekamo da nam predstavi konačnu verziju programa Gospodarske diplomacije, koju je najavio za sredinu lipnja, ni najnovije Povjerenstvo nema ne uljeva neku nadu da će se nešto po tom pitanju napraviti

Tako je nezapaženo u javnosti prošla odluka o osnivanju Povjerenstvo za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva, još jednog novoosnovanog tijela koje bi trebalo pružati sliku o tome što za investicije nudimo te prenositi informacije kakav je interes za ulaganja u Hrvatsku. A za glavnog kordinatora imenovan je Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih poslova, a članovi su zamjenici ministara, savjetnik predsjednika RH za gospodarstvo Boris Cota, čelnici HBOR-a, HAMAG Investa.

 

I tako bi se ovo Povjerenstvo trebalo sastajati jednom mjesečno. Poznavajući ažurnost Joška Klisović  te činjenicu da još uvijek čekamo da nam predstavi konačnu verziju programa Gospodarske diplomacije, koju je najavio za sredinu lipnja, ni najnovije Povjerenstvo ne uljeva neku nadu da će se nešto po tom pitanju napraviti.

 

I dok mi čekamo da se pitanja o gospodarskoj diplomaciji od deklarativne konačno pomaknu na praktičnu sferu podsjećamo samo što su za Politikuplus o tome rekli stručnjaci.

 

Tako profesor na Fakultetu političkih znanosti i stručnjak za odnose s javnošću Božo Skoko često citira bivšeg njemačkog ministara vanjskih poslova Joschka Fischera koji je  rekao da moderni njemački diplomat mora biti gospodarski i promotivni agent svoje zemlje. Sve drugo su prazne i beskorisne priče.

 

- Gospodarska diplomacija kao koncept u Hrvatskoj nažalost nije zaživjela, iako su o njoj intenzivno raspravljale sve hrvatske vlade. Međutim, kad je u pitanju gospodarska diplomacija moramo imati u vidu kako diplomati ne smiju biti prepušteni sami sebi već to mora biti doslovce zajednička ofenziva svih političkih, gospodarskih i kulturnih institucija države - ističe Skoko.

 

I dok se o gospodarskoj diplomaciji ili o Povjerenstvima koji bi trebali datiti dodatni poticaja izvozu ili pak toliko željenim investicijama, statistika, koja nam također ne ide u prilog, i koje govore kako nam je vrijeme već davno isteklo.

 

Tako je prema podacima DZS, ukupan izvoz Republike Hrvatske u razdoblju od siječnja do svibnja 2013 iznosio je 27,3 milijarde kuna. Istodobno je uvoz iznosio 49,6 milijardi kuna.

 

Vanjskotrgovinski deficit iznosio je 22,3 milijarde kuna. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 55,1%. Brojke nisu nimalo pohvalne ni kada su u pitanju strane investicije.

 

A podaci iz prvog kvartala ove godine pokazuju pak 16 postotni pad izvoza u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

 

U prvom tromjesečju 2013. godine inozemna izravna ulaganja iznosila su 460 mil. eura, što je ispod razine stranih investicija iz 1997. godine.

 

Kako je sad pak sezona godišnjih odmora, za očekivati je kako bi se ponovo o ovoj temi mogl početi razgovarti tek na jesen... Ako i tada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kvartal, tromjesječje, izvozđ uvoz, tvornica, poslovi