Tvrtke

PROSVJED: Ispred Gredelja počeo prosvjed nezadovoljnih bivših radnika tvrtke

U Gredelju su održana četiri odbora vjerovnika i prema javno dostupnim podacima Gredelj posluje s dobitkom te radnici žele da ih se djelomično namiri kao vjerovnike prvog isplatnog reda.

Piše: PolitikaPlus

Pred ulazom u tvrtku počeo je mirni prosvjed pedesetak bivših radnika tvrtke Tvornice željezničkih vozila Gredelj u stečaju, nezadovoljnih jer im stečajni upravitelj ne odgovara na prijedlog za isplatu potraživanja.

U Gredelju su održana četiri odbora vjerovnika i prema javno dostupnim podacima Gredelj posluje s dobitkom te radnici žele da ih se djelomično namiri kao vjerovnike prvog isplatnog reda. Kažu i da su kao zastupnici radnika predložili prodaju tri neoperativne nekretnine, ali ni na to nemaju nikakvog odgovora.

S obzirom na to da tvornica posluje s dobitokom, predsjednik Samostalnog sindikata radnika Gredelja Željko Starčević upitao je "kome se čuva taj dobitak".

"Mi smo na burzi i taj dobitak treba podijeliti nama", rekao je.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš upozorava pak da se pod pritiskom nalazi i oko tisuću radnika koji i dalje rade u Gredelju jer, objašnjava, oni ugovore o radu potpisuju na samo jedan mjesec, a za to, ističe, nema razloga.

"Ako imate ugovor na četiri mjeseca, onda imate i 'slobodu disanja', a ako morate svaki mjesec zaraditi novi ugovor nije pitanje radite li dobro ili ne, već ponašate li se primjereno, odnosno na način da se to sviđa onome koji odlučuje hoćete li ili ne raditi sljedeći mjesec", rekao je.

Gredelj je otišao u stečaj u studenome prošle godine, a od 1460 radnika njih 460 završilo je na burzi. Prema podatcima tvrtke, u srpnju su u Gredelju bila 983 zaposlenika. Poslovni prihodi Tvornice od siječnja do svibnja ove godine iznosili su 116 milijuna kuna, rashodi 107 milijuna kuna, dok dobit u ovoj godini iznosi gotovo 9 milijuna kuna.

Nezadovoljni radnici nose sindikalne zastave i traže da im se isplate njihova potraživanja.

Prosvjed osiguravaju pripadnici zagrebačke policije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radnici, gredelj