Crna kronika

RAZGOVOR: Brammertz: Iznenadila nas je presuda za Gotovinu, nismo zadovoljni

'Naravno da nismo zadovoljni tim odlukama i razmatramo sve pravne načine da osporimo ove odluke, jer nakon uložene žalbe postoji jedino opcija revizije presude.'

Piše: PolitikaPlus
Iako su se kritike na račun suda, posebno predsjednika Theodora Merona čule i od strane samih sudaca, Brammerz nije htio ulaziti u polemike, iako je priznao da su i njemu samom obrazloženja nekih od posljednjih presuda nejasna.

Iznenadile su nas presude za Stanišića, Simatovića, Markača i Gotovine, posebno u slučaju Gotovine i Perišića, jer su prvostupanjske presude bile jake, a u slučaju Gotovine presuda je donesena jednoglasno. Naravno da nismo zadovoljni tim odlukama i razmatramo sve pravne načine da osporimo ove odluke, jer nakon uložene žalbe postoji jedino opcija revizije presude, koja je teoretska opcija, a prag je veoma visok, tako da još nismo sigurni da to možemo uraditi. U slučaju Stanišića i Simatovića, gdje je u pitanju prvostupanjska presuda, uložili smo žalbu i sada čekamo početak tog procesa, rekao je glavni haški tužitelj Serge Brammertz u ekskluzivnom intervjuu za Radio Slobodna Europa.

Iako su se kritike na račun suda, posebno predsjednika Theodora Merona čule i od strane samih sudaca, Brammerz nije htio ulaziti u polemike, iako je priznao da su i njemu samom obrazloženja nekih od posljednjih presuda nejasna.

- Ako kritike postoje, onda se moramo suočiti sa njima. Trebamo prihvatiti konstruktivnu kritiku i ne smijemo bježati od internih rasprava o radu Tribunala, rekao je.

Haški tribunal podigao je optužnice protiv 161 osobe i suđenje je završeno u većini tih slučajeva.

- Smatram da je donesen značajan broj presuda. Ne možemo negirati da su posljednje odluke potresle Tribunal, o čemu sam više puta govorio. Kao strana u slučaju moramo prihvatiti odluku sudaca, ali smo jasno rekli da ne smatramo da su te odluke ispravne i da oslikavaju predstavljene dokaze. Dugoročni utjecaj ostavštine Tribunala ćemo tek vidjeti, ali moj ured je trenutno fokusiran na nekoliko drugih žalbenih procesa. Ponovo razmatramo kako je došlo do oslobađajuće presude u slučaju Perišić i fokusiramo se na pronalaženje načina da to izmijenimo. Također imamo tri važna suđenja u slučajevima Karadžić, Mladić i Hadžić i osigurat ćemo nastavak tih procesa, i uvjereni smo u ispravan ishod, zaključio je Brammertz.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mladen markač, ante gotovina, serge brammertz, haag