IT

POTOP DOBITI: Prihodi HT-a pali gotovo 6, a neto dobit više od 29 posto!

EBITDA se smanjila za 17,8 posto, na 1,36 milijardi kuna, uz maržu od 39,7 posto.

Piše: PolitikaPlus

HT je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario ukupne prihode od 3,43 milijarde kuna, što je 5,9 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je neto dobit pala za 29,4 posto, na 570 milijuna kuna, izvijestila je danas ta tvrtka.

Istodobno, EBITDA se smanjila za 17,8 posto, na 1,36 milijardi kuna, uz maržu od 39,7 posto. Usporedbe radi, u prvoj polovini prošle godine marža je bila 45,4 posto. Novčani tok iz redovnog poslovanja smanjio se za 7,9 posto, na 1,073 milijarde kuna.

MUDRINIĆ: "Grupa prati razvoj poslovanja tijekom važnog trećeg tromjesečja te ostaje pri svojim objavljenim financijskim izgledima za cjelokupnu 2013. godinu."

Kapitalna ulaganja tvrtke uvećana su u prvom polugodištu 64,9 posto, na 612 milijuna kuna, ponajviše zahvaljujući kapitalizaciji troškova pružatelja sadržaja, većim ulaganjima u IT, preuređenju poslovnih zgrada, kao i provođenju strateških projekata, koji su bili odgođeni u prvoj polovini 2012, navodi se u izvješću.

„Naši poslovni rezultati u prvom polugodištu pokazali su određenu otpornost te smo zadržali vodeći položaj na tržištu usprkos stalnom pritisku izazovnog operativnog okruženja. Proširujemo portfelj usluga i ulažemo u svoju budućnost. Usredotočeni smo na daljnje unapređenje naše mreže i na niz projekata e-transformacije koje provodimo u poslovanju. Grupa prati razvoj poslovanja tijekom važnog trećeg tromjesečja te ostaje pri svojim objavljenim financijskim izgledima za cjelokupnu 2013. godinu“, istaknuo je u izvješću predjsednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić.

Tržište nepokretne telefonije u Hrvatskoj ostalo je izuzetno konkurentno s devet aktivnih operatora, stoji u izvješću HT-a, a navodi se i da je konsolidacija tržišta u 2012. dovela do daljnjeg povećanja konkurentskog pritiska, što je posljedica ponude integriranih telekomunikacijskih usluga.

Bez obzira na konkurentski pritisak, T-HT je zadržao vodeći položaj na tržištu nepokretnih komunikacija, stoji u izvješću HT-a.

Grupa je, nastavlja se, zadržala i vodeći položaj na zasićenom tržištu pokretnih komunikacija koje od 2005. opslužuju tri operatora nizom ponuđenih brendova. Procjenjuje se da je penetracija pokretnih komunikacija dosegnula 118 posto te da je udio tvrtke u ukupnom broju korisnika pokretnih komunikacija na kraju lipnja 2013. iznosio 47 posto, stoji u izvješću HT-a.

Usprkos većoj uporabi usluga pokretnih komunikacija, prihodi od njih i dalje su imali padajući trend zbog manjih cijena završavanja poziva u pokretnoj mreži i intenzivnog pritiska da se smanje cijene, uz daljnji pad cijena i povećanje tarifnih paketa, navodi se u izvješću

.......

 

.......

 BESPLATNE MINUTE

U mobilnoj telefoniji HT je prvo polugodište završio s 0,2 postotnih poena većim tržišnim udjelom koji se zaustavio na 46,6 posto ukupnog tržišta, s time da mu je pao broj prepaid korisnika, te tek minimalno broj postpaid korisnika, ali uz 17 posto povećanja broja korisnika podatkovnih usluga koji je dosegao 1,248 milijuna, Ukupno uzevši broj korisnika se smanjio za 1,2 posto na 2,35 milijuna.

Pritom je prosječna mjesečna potrošnja (ARPU) smanjena 6,3 posto na 84 kune mjesečno, dok je za negovorne usluge prije svega podatkovni promet povećana 13,3 posto na 30 kuna mjesečno. Broj minuta je povećan za 24,8 posto na prosječno po korisniku potrošenih 171 minuta.

U fiksnoj telefoniji broj korisnika smanjen je 4,5 posto na ukupno 1,282 milijuna linija, dok je prosječna potrošnja po liniji (ARPA) smanjena 10,1 posto sa 118 na 106 kuna prosječno mjesečno. Ujedno je smanjena i potrošnja minuta za 17,1 posto.

U segmentu IP usluga broj korisnika širokopojasnog pristupa Internetu povećan je 1,9 posto na 665 tisuća, ARPA je povećan za 2,2 posto na 127 kuna mjesečno. istovremeno broj korisnika IPTV usluge povećan je 8 posto na 374 tisuće.


 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POSLOVNI REZULTATI, HRVATSKI TELEKOM, HT, IVICA MUDRINIĆ