Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Hoće li potop dobiti ponovno potopiti i cijenu dionice HT-a?

''Dionica HT-a vjerojatno će danas biti u fokusu investitora, no teško mi je reći hoće li ulagači ove rezultate percipirati kao razočaranje.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Dionica HT-a vjerojatno će danas biti u fokusu investitora, no teško mi je reći hoće li ulagači ove rezultate percipirati kao razočaranje. Za mene su očekivani, s obzirom na produljenu recesiju i pritisak konkurencije“

U fokusu investitora na Zagrebačkoj burzi danas će biti polugodišnji poslovni rezultati domaćih kompanija, pogotovo HT-a i Ericssona Nikole Tesle, što bi moglo potaknuti veće oscilacije cijena dionica. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Indeks Crobex indeks spustio se jučer 0,27 posto, na 1.846 bodova, a Crobex10 0,26 posto, na 1.040 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 4,7 milijuna kuna, što je oko dva milijuna manje nego dan prije.


Uz to, blok transakcijom dionicom Slavonskog zatvorenog investicijskog fonda, ostvareno je 3,5 milijuna kuna prometa, a dionicom Jamnice 3,42 milijuna.

„Sezona poslovnih izvješća od danas je u punome jeku. Većina investitora fokusirat će se na financijska izvješća domaćih kompanija, pa će zbivanja na inozemnim burzama idućih nekoliko dana biti u drugom planu. Obujam trgovanja danas će vjerojatno biti slab, s obzirom na ljetno razdoblje, no oscilacije cijena mogle bi biti znatnije, zbog poslovnih izvješća“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Od većih kompanija, jutros je HT izvijestio o poslovnim rezultatima, a tijekom dana očekuje se i izvješće Ericssona Nikole Tesle.

HT
je u prvih šest mjeseci ove godine ostvario 5,9 posto manje ukupne prihode, koji su iznosili 3,43 milijarde kuna, dok mu je neto dobit pala za 29,4 posto, na 570 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić istaknuo je da Grupa prati razvoj poslovanja tijekom važnog trećeg tromjesečja te ostaje pri svojim objavljenim financijskim izgledima za cjelokupnu 2013. godinu.

„Dionica HT-a vjerojatno će danas biti u fokusu investitora, no teško mi je reći hoće li ulagači ove rezultate percipirati kao razočaranje. Za mene su očekivani, s obzirom na produljenu recesiju i pritisak konkurencije“, navodi Bešević Vlajo.

Jučer je, pak, Ledo najavio Glavnu skupštinu za 30. kolovoza, a među predloženim odlukama je i ona o isplati dividende u bruto iznosu od 118 kuna po dionici. „Ex-dividend“ dan je 28. kolovoza, a dividenda će se isplatiti 23. rujna.

A na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks blago porasli, nakon anemičnih kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija, dok se veći rast Nasdaq indeksa zahvaljuje snažnom skoku cijene dionice Facebooka.

Dow Jones ojačao je 0,09 posto, dok je S&P 500 porastao 0,26, a Nasdaq indeks 0,71 posto.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, dok je japanski Nikkei indeks oštro pao, ponajprije pod pritiskom pada cijena dionica izvoznika uslijed jačanja jena prema dolaru.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

maja bešević vlajo, ht, crobex, zagrebačka burza, ericsson nikola tesla, ledo