Hrvatska

STIGLI NOVI PODACI : VIDEO Najčešće žensko ime u Hrvatskoj - Marija, muško - Ivan, najčešće prezime Horvat

Najviše nepismenih je u Šibensko-kninskoj županiji pa Vukovarsko-srijemskoj i Požeško-slavonskoj.

Piše: PolitikaPlus

Podatke iz popisa stanovništva koje je provedeno još 2011. Godine svakih nekoliko tjedana prezentiraju nam iz Državnog zavoda za statistiku.  Tako su se danas odlučili da nam predstave kakva je obrazovna struktura u Hrvatskoj te koja su imena i prezimena najčešća.

 

Najviše nepismenih je u Šibensko-kninskoj županiji pa Vukovarsko-srijemska i Požeško-slavonska sa 1,6 posto. Najmanje nepismenih je u Istarskoj, gradu Zagrebu i u Primorsko-goranskoj županiji.

 Nepismenih osoba starijih od 10 godina 2011. godine bilo je 0,8 posto. Prema spolu: 1,3 posto nepismenih žena, a muškaraca 0,4 posto. Najviše je ženskih osoba starije populacije i to iz ruralnih gradova.

 

Najviše nepismenih je u Šibensko-kninskoj županiji pa Vukovarsko-srijemska i Požeško-slavonska sa 1,6 posto. Najmanje nepismenih je u Istarskoj, gradu Zagrebu i u Primorsko-goranskoj županiji.

 

U populaciji starijoj od 15 godina 30,8 posto ima najviše završenu osnovnu školu, 52,6 posto srednju škola, a visokoobrazovanih je u Hrvatskoj 16,4 posto.

 

U skupini od 25-29 godina čak 26,6 posto je visokoobrazovanih, a samo 8,6 posto osoba starijih od 70 godina je visokoobrazovano.

 

Najviše visokoobrazovanih je u Zagrebu, gotovo 29 posto pa slijedi Primorsko-goranska i Dubrovačko-neretvanska županija, najmanje ih je u Virovitičko-podravskoj županiji

 

 

Na popisu je 57,4 posto osoba je reklo da se zna koristiti internetom, 53 posto zna koristiti elektroničku poštu, 45,2 posto zna koristiti tablične izračune. Zanimljivo je 1,7 posto osoba starijih od 75 godina se služi elektroničkom poštom.

 

 

DZS je na svoje stranice stavio i pretraživač imena na kojem se vidi koliko osoba ima ista imena i prezimena.

 

Najčešća prezimena: Horvat, Kovačević i Babić.

 

Najčešća muška imena: Ivan, Josip, Marko, Stjepan pa Tomislav.

 

Najčešća ženska imena: Marija, Ana i  Ivana.

 

Prema tom popisu Hrvatska je 2011. imala  4.284.889 stanovnika.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

popis stanovništva, podaci, dzs