Turizam

IZ MINUSA U PLUS: Gosti su nam ipak stigli: Subota u znaku gužve na cestama, zračnim i trajektnim lukama

Hoće li to biti dovoljno za spas turističke sezone?

Piše: Ivan Klarić

Još prije nekoliko dana činilo se da će sezona na sjevernom Jadranu podbaciti. No danas ovdje ne kriju zadovoljstvo. U Rabu, primjerice, nema slobodnog kreveta. Čisto more i sunce, ali i jedinstveni srednjovjekovni festival "Rabska fjera" pretvorili su minus u plus. Nakon konstantnog pada, posljednjih nekoliko dana na otoku bilježe povećanje turističkog prometa od četiri posto, javlja HRT.

 

Turistički djelatnici negoduju zbog smanjene izvanpansionske potrošnje, no nju ipak uzrokuje kriza i u zemljama iz kojh turisti dolaze. A koliko će ih još doputovati u Hrvatsku, sve je teže predvidjeti jer se sve više gostiju odlučuje za ljetovanje samo nekoliko dana prije dolaska.

 

Ovog vikenda napokon bi se trebao popuniti i privatni smještaj na otocima i Makarskoj rivijeri pa se svima sviđa što su nam gosti - ipak došli.

 

Sezona je viša za 11 posto, u odnosu na isto razdoblje lani. To su podaci za prvih šest mjeseci, no trebamo se rukovoditi financijskim pokazateljima, a o općim dojmovima još ne bih govorio - istaknuo je ministar.

U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci danas do ponoći se očekuje promet od oko 60.000 putnika u dolascima i odlascima što je ovogodišnji rekord tijekom jednog dana. Kroz splitsku zračnu luku danas će u oba smjera prometovati više od 25.000 putnika što je najveći promet tijekom jednog dana ove godine, izjavio je voditelj službe prihvata i otpreme u splitskoj zračnoj luci Mate Melvan. Istaknuo je kako će tijekom dana u tu zračnu luku stići 110 zrakoplova što znači ukupno 220 slijetanja i uzlijetanja.

 

Koordinator Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Ante Mrvica je izvijestio kako će danas kroz splitsku trajektnu luku proći u oba smjera oko 35.000 putnika. To je na razini prometa od prošle subote kada je ostvaren rekordan jednodnevni promet tijekom ove godine.

 

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić danas je, s predstavnicima dubrovačke Turističke zajednice i policije te gostujućim policajcima iz Francuske i Italije, turistima na graničnom prijelazu zaton Doli dijelio promidžbeni materijal o Dubrovniku i vodu.

 

Akcija je bila izraz dobrodošlice i poziv turistima da posjete Dubrovnik i upoznaju ljepote UNESCOve svjetske baštine i turističku ponudu jednog od najljepših mediteranskih gradova.

 

Udarni turistički vikend i rezultate za prvih šest mjeseci ove godine za RTL je komentirao ministar turizma Darko Lorencin. Kazao je kako prihvat turista ovog vikenda, koji je vrhunac sezone, još traje.

 

- Osim prometnih gužvi, koje su neizbježne, nema drugih problema - kazao je ministar.

 

Na pitanje jesu li dosadašnje turističke brojke u skladu s očekivanjima, ministar je rekao kako jesu, ali da pozitivne naznake neće komentirati, kao što nije komentirao nagađanja o podbacivanju sezone.

 

Istaknuo je kako je funkciju preuzeo u ožujku, kada je glavni dio reklamiranja hrvatskog turizma, završio, ali da kao ministar preuzima odgovornost za rezultate.

 

- Ipak ne vidim za što treba preuzeti odgovornost. Sezona je viša za 11 posto, u odnosu na isto razdoblje lani. To su podaci za prvih šest mjeseci, no trebamo se rukovoditi financijskim pokazateljima, a o općim dojmovima još ne bih govorio - istaknuo je ministar.

 

Dodao je i kako je svaka turistička godina specifična zbog različitih okolnosti koje on i njegovo ministarstvo redovito prate. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRVATSKA, TURIZAM