A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hns.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

VIDEO HNS želi inicirati proglašenje punog gospodarskog pojasa | Politika+
Hrvatska

PORUKA: VIDEO HNS želi inicirati proglašenje punog gospodarskog pojasa

Na konferenciji za tisak HNS je najavio de će inicirati proglašenje punog gospodarskog pojasa na Jadranu, te da pozivaju susjede da zajednički sjednu za stol.

Piše: B.Č

Na konferenciji za tisak HNS je najavio de će inicirati proglašenje punog gospodarskog pojasa na Jadranu, te da pozivaju susjede da zajednički sjednu za stol.

 

Saborski zastupnik Petar Baranović naglašava da je to Potez  koji štiti nacionalni, ali i zajednički, odnosno interes EU, navodeći da niz 'stvari' govori u prilog proglašenju gospodarskog pojasa.

 

Studija koju je naručila EU pokazala je da zajednička ribarska politika Unije nije dala rezultate, mora su devastirana i ekološki ugrožena, navodi Turina Đurić.„Ribarstvo ima jak socijalni aspekt i jak značaj u gospodarstvu Hrvatske i jednaje od rijetkih komponenti u sustavu poljoprivrede s pozitivnom bilancom u odnosu uvoza i izvoza“, napomenuo je HNS-ov zastupnik ističući kako i zbog budućih generacija postoji potpuno jasna odgovornost da se i pravno i politički poduzme sve što je nužno da se našem moru ne dogodi neželjeni kraj.

 

HNS želi inicirati da se temeljem te studije razgovara, da se sa susjedima i članicama EU dogovori odgovorno gospodarenje morem, kaže HNS-ova zastupnica Nada Turina Đurić i najavljuje da će stranka sa svojim inicijativom ići na saborska tijela te o svemu razgovarati s partnerima.

 

 

Baranović naglašava da Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP), ograničena varijanta gospodarskog pojasa, nikada nije zaživio, danas ga se ne može provoditi ni nad kim, pa gubi svaki smisao.


Ako se ne pristupi odgovornom ribarenju i ne zaštiti ribolovni fond, budućim se generacijama neće dati prilika da profesionalnim bavljenjem ribarstvom zarađuju za život, naglašava Baranović.

 

HNS-ovci su svjesni da proglašenje gospodarskog pojasa ne znači trenutnu financijsku i gospodarsku korist, ali i ističu kako bi se 'isplatilo' posredno i na duži rok.

 

Iz Bruxellesa je u srpnju stigla ocjena kako je uspostava isključivih gospodarskih pojasa u Sredozemlju dobar način upravljanja resursima koji može pridonijeti održivom rastu. Europska komisija predstavila je studiju u kojoj se navodi kako "postoje goleme, neiskorištene prilike" u Sredozemnom moru, koje bi se mogle iskoristiti upravo uspostavom isključivog gospodarskog pojasa u Sredozemlju.

 

Komisija pritom naglašava da "proglašavanje i uspostava pomorskih zona ostaje suvereno pravo svake obalne države". Sredozemne obalne države, smatraju u Bruxellesu, mogle bi se dogovoriti o pomorskim zonama temeljem UN-ove konvencije o pravu mora.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zerp, gospodarski položaj, riba, hns