A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/anders-breivik-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Norveški zatvor se načelno slaže da Anders Behing Breivik studira | Politika+
Svijet

STAV: Norveški zatvor se načelno slaže da Anders Behing Breivik studira

"To se može dopustiti ako ga sveučilište prihvati", rekao je direktor zatvora Ila, Knut Bjarkeid, odgovarajući na pitanje što misli o Breivikovoj želji da studira političke znanosti.

Piše: PolitikaPlus

Norveški zatvor u kojem se nalazi višestruki ubojica Anders Behing Breivik objavio je u četvrtak da se načelno slaže da se tom desnom ekstremistu dopusti dopisno studiranje ako ga prihvati Sveučilište u Oslu.

"To se može dopustiti ako ga sveučilište prihvati", rekao je direktor zatvora Ila, Knut Bjarkeid, odgovarajući na pitanje što misli o Breivikovoj želji da studira političke znanosti.

Breivik je na odsluženju zatvorske kazne od najmanje 21 godine zbog ubojstva 77 ljudi.

Bude li mu studiranje odobreno, bilo bi dopisno, putem pošte a ne interneta, a ispite bi polagao u zatvoru.

Breivik je svojedobno napustio srednju školu te počeo raditi. Načelno je dopušteno dopisno studiranje nekih kolegija koji se predaju na Institutu političkih znanosti, no u njegovu je slučaju nemoguće dobiti diplomu, s obzirom na to da nije završio ni srednju školu.

Odgovor sveučilišta očekuje se idući tjedan.

Ministrica visokog obrazovanja Kristin Halvorsen protivi se tomu jer je riječ o opasnom masovnom ubojici.

Breivik je u srpnju 2011. ubio 77 ljudi. Otvorio je vatru u ljetnom kampu mladih, ubivši 69 osoba, većinom mladih, a prethodno je u blizini sjedišta vlade u Oslu detonirao bombu, pri čemu je poginulo osam osoba. No zatvorska kazna mogla bi se produljiti. Iako je 21 godina maksimalna kazna koju propisuje norveški zakon, zakon dopušta mogućnost produljenja kazne ako se smatra da i dalje predstavlja prijetnju za okolinu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

STUDIRANJE, OSLO, Anders Behing Breivik, ZATVOR