A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gotovina_markac12.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gotovina i Markač sutra postaju počasni članovi Viteškog alkarskog društva | Politika+
Hrvatska

298. SINJSKA ALKA: Gotovina i Markač sutra postaju počasni članovi Viteškog alkarskog društva

Svoj dolazak najavili su predsjednik države Ivo Josipović, Sabora Josip Leko, šestero ministara i 12 veleposlanika.

Piše: PolitikaPlus

Sutra će generali Ante Gotovina i Mladen Markač, na prijamu u Alkarskim dvorima primiti povelje počasnih članova Viteškog alkarskog društva i počasnih građana grada Sinja. Priznanja će im biti uručena na dan održavanja 298. Sinjske alke, kada Sinj, kao i svake godine prve nedjelje u kolovozu, postaje politička metropola Hrvatske.

 

U Alci sudjelovati mogu isključivo članovi Viteškog alkarskog društva u Sinju, kojeg pak čine samo 'neporočni žitelji Sinja i Cetinske krajine ako su tu rođeni i roditelji im tu imaju zavičaj'

Svoj dolazak najavili su predsjednik države Ivo Josipović, Sabora Josip Leko, šestero ministara i 12 veleposlanika ili predstavnika veleposlanstava u Republici Hrvatskoj.

 

Alka se održava svake godine početkom kolovoza u spomen na 1715. i pobjedu Sinjana u bitci protiv Turaka koji su željeli osvojiti Sinjsku tvrđavu. Ove nas godine očekuje 298. izdanje, a zanimljivo je da se nekoć davno ponekad održavala i dva puta godišnje.

 

Postojala su slična nadmetanja i u drugim europskim krajevima, ali sinjska inačica uvela je jednu bitnu inovaciju - osim vojne aristokracije, sudjelovati su mogli i ostali mještani. Doduše, radilo se o imućnijim stanovnicima, ali se ipak radilo o važnom iskoraku. I dok su se slične priredbe u ostatku Europe s vremenom stalno ili privremeno gasile, Alka je jedina u kontinuitetu preživjela skoro tri stoljeća.

 

U Alci sudjelovati mogu isključivo članovi Viteškog alkarskog društva u Sinju, kojeg pak čine samo 'neporočni žitelji Sinja i Cetinske krajine ako su tu rođeni i roditelji im tu imaju zavičaj'.

 

Cilj je kopljanika u tri trke osvojiti što više 'punata' (bodova), što se ostvaruje gađanjem koluta s četiri praznine, pri čemu se kopljanik nalazi na konju u punom trku. Pogodak u središnju od njih, tzv. 'sridu', donosi tri boda, praznina iznad nje dva, a pogodak u preostale dvije pregrade po jedan bod.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cetinska krajina, mladen markač, sinjska alka, ante goovina