Tehnologija

MALI SAVJETI: Uvjereni ste da vas teleoperateri varaju? Saznajte svoja prava i spriječite to!

Trenutno u tome prednjači Tele2 jer odugovlače sa zamjenom mobitela koje su korisnicima prodali pokvarene.

Piše: Vanja Deželić

Korisnici usluga hrvatskih teleoperatera konstantno vode pravi mali rat s problemima koje im nameću, a potom neefikasno ne riješe i pritom učine sve kako bi što manje krivice ostalo na njima, a što više se svalilo na korisnika. Trenutno u tome prednjači Tele2.

Ono što muči korisnike posljednjih mjeseci jesu mobilni uređaji. Osim što je ponuda koju Tele2 ima slabija od konkurencije, uređaji koji se kupuju dolaze pokvareni

Više od desetljeća Hrvatski Telekom je bio neprikosnoven, korisnike se "deralo" gdje se stiglo, ali dolazak konkurencije čiji se rad zasnivao na transparentnosti i uljudnosti promijenio je situaciju i HT je morao početi raditi kako bi i dalje imao velik dio kolača. No i konkurencija je s godinama izgubila dio svog elana, opustili su se i ponovno su korisnici bili ti koji pate.

Problemi sa signalom, naplaćivanjem usluga u roamingu, nejasna probijanja limita, nemogućnost raskida ugovora... To su boljke koje i dalje postoje kod sviju, no Tele2 nikako da zakorači naprijed - dapače. I dok reklamiraju najjeftinije usluge, svejedno se korisnici žale da im dolaze previsoki računi, potpuno kontradiktorni onome što piše u ugovorima.

Ali ono što muči korisnike posljednjih mjeseci jesu mobilni uređaji. Osim što je ponuda koju Tele2 ima slabija od konkurencije, uređaji koji se kupuju dolaze pokvareni. Dobro, dogodi se svima... Ali, dogodi li se i da je iznimno teško dobiti novi i ispravan uređaj? U Tele2 jest.

Korisnike se "šeta" od mjesta do mjesta, a kada ne odustanu od onoga što im pripada odugovlače sa zamjenom uređaja, odnosno popravkom, a sve zahvaljujući ponekim "rupama" u ugovorima koji se potpišu. Stoga svaki korisnik mora znati da ih Zakon o zaštiti potrošača u potpunosti štiti. Neka ignoriraju što im govore djelatnici u poslovnicama i ovlaštenim servisima.

- Odgovornost za nedostatak je na trgovcu. Reklamaciju podnosite na mjestu kupnje, a ne kod dobavljača, proizvođača ili servisera. Trgovac je dužan omogućiti podnošenje reklamacije i riješiti je. Pogrešno je i da imate svega tjedan dana za zamjenu neispravnog proizvoda. Zakonski rok je 2 godine. Ukoliko se nedostatak pojavio tijekom prvih šest mjeseci nakon kupnje, pretpostavka je da je za nedostatak odgovoran trgovac odnosno prodavatelj, osim ako on ne dokaže suprotno. U tom slučaju, pravo je potrošača birati želi li popravak, zamjenu, povrat novca ili sniženje cijene. Obveza potrošača je da nedostatak prijavi najkasnije 2 mjeseca od dana kad je otkrio nedostatak - stoji u pojašnjenjima Ministarstva gospodarstva, u dijelu koji se tiče zaštite potrošača i možete ga u cijelosti pročitati OVDJE.

TELE2: Ukoliko korisnik primijeti da je uređaj neispravan, može ga dostaviti na prodajno mjesto gdje je kupljen. Neispravan uređaj se nakon toga šalje na servis koji će utvrditi je li reklamacija osnovana

Nekoliko korisnika nam se javilo s problemom koji im je priuštio Tele2 i svima je zajedničko čekanje da se u servisu utvrdi je li uređaj pokvaren ili nije, pa da se obavi reklamacija.

- Tele2 uvijek brine za svoje korisnike te svi uređaji kupljeni u Tele2 ponudi imaju jamstveni rok na dvije godine. Ukoliko korisnik primijeti da je uređaj neispravan, može ga dostaviti na prodajno mjesto gdje je kupljen. Neispravan uređaj se nakon toga šalje na servis koji će utvrditi je li reklamacija osnovana. Informaciju o statusu telefona korisnik dobiva u roku od četiri radna dana od zaprimanja telefona u servis. Prema redovnoj proceduri Tele2 uvijek želi zaštiti korisnike i spriječiti eventualne zloupotrebe. Sukladno tome, ovlašteni servisni centar utvrđuje nedostatak uređaja i daljnje aktivnosti u vezi istog - kazali su nam u Tele2.

Problem je što ne postoji nikakav rok za slanje uređaja u servisni centar s ovlaštenog prodajnog mjesta, zbog čega se čeka mnogo duže od propisana četiri radna dana. U Tele2 nas uvjeravaju da ako postoje takvi problemi da im se korisnici jave na službene telefone ili elektronsku poštu, istaknutu na njihovim internetskim stranicama.

Rezime svega jest da svi korisnici moraju jako dobro imati uvid u svoja prava, pozivati se na njih i ne dopustiti da ih tumače umjesto njih drugi.

* Ukoliko imate problema s teleoperaterima, pružateljima internetskih usluga ili digitalne televizije kontaktirajte nas na [email protected] i ispričajte nam koji je vaš problem.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tele2, korisnici, mobitel