Scena

SAVJEST: Ukrali računala neprofitnoj organizaciji pa ih vratili uz ispriku

'Evo vam natrag vaše stvari nadamo da se ćete moći i dalje praviti razliku u životima ljudi. Bog vas blagoslovio.'

Piše: PolitikaPlus

Samo nekoliko sati nakon što su ukrali šest računala i novo prijenosno računalo u San Bernardinu, u Kaliforniji, lopovi su se predomislili i vratili ukradeno nakon što su shvatili da pripada centru za pomoć žrtvama silovanja, a otišli su i korak dalje ostavivši poruku s isprikom, izvijestio je CNN.

"Bila sam u nevjerici. Još smo u šoku... To je ludo", rekla je Candy Stallings, voditeljica Službe za pomoć žrtvama seksualnih napada u San Bernardinu.

Nismo znali što uzimamo. Evo vam natrag vaše stvari nadamo da se ćete moći i dalje praviti razliku u životima ljudi. Bog vas blagoslovio

Stallings je 31. srpnja kasno navečer nazvala zaštitarska tvrtka kako bi joj rekla da je detektirano kretanje u uredima organzacije te da je policija na putu. Kada je stigla na mjesto zločina policija joj je rekla da su se provalnici uspjeli ući unutra preko krova. Uzevši računala oštetili su organizaciju za 5000 dolara.

"Bilo je prilično poražavajuće", rekla je. "Mislila sam da se nikada od toga nećemo oporaviti... Svako računalo koje imamo je vrlo bitno za naš posao".

Nakon što je policija obavila očevid Stallings se vratila kući i pokušala zaspati. Nekoliko sati kasnije zaprimila je još jedan poziv. Ovoga puta od policije San Bernardina koja joj je rekla da je uočena nova sumnjiva aktivnost u zgradi.

Stallings je požurila natrag u ured i zatekla nešto što ni ona ni policija nisu očekivali. Provalnici su vratili sve što su uzeli i ostavili čak i poruku.

"Nismo znali što uzmamo", stajalo je u poruci. "Evo vam natrag vaše stvari nadamo da se ćete moći i dalje praviti razliku u životima ljudi. Bog vas blagoslovio".

Kada je Stallings pročitala poruku naježila se, rekla je. "To je nevjerojatno. Čak i danas je nevjerojatno... U jednom trenutku sve je nestalo a idućeg je sve bilo vraćeno", rekla je.

Čak su i dugogodišni djelatnici policijske postaje u San Bernardinu rekli da prvi puta vide da je netko počinio zločin i onda vratio ukradeno uz poruku.

Stallings planira ukoviriti poruku u uredu. "Gledat ćemo je svakog dana. Nikada ne znate kako ćete dotaknuti nekoga i promijeniti njegov život", rekla je.

Sad već čuvena poruka priskrbila je mnogo pozornosti neproftinoj organizaciji kojoj se sada obraća još veći broj žrtava seksualnih napada ali i donatora.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

računalo, pomoć, silovanje, kalifornija, provala