Svijet

WIKILEAKS: Prikupljeno sto tisuća potpisa za Nobelovu nagradu Bradleyju Manningu

'U određenom smislu Nobelova nagrada za mir treba Bradleyja Manninga više nego što Bradley Manning treba Nobelovu nagradu za mir.'

Piše: PolitikaPlus

Organizacija za zaštitu ljudskih prava iz SAD-a, RootsAction, prikupila je 100.000 potpisa u peticiji odboru za dodjelu Nobelove nagrade da ovogodišnjeg Nobela za mir dodijeli Bradleyu Manningu, vojniku SAD-a osuđenom za dostavljanje povjerljivih informacija vlade SAD-a internetskoj stranici WikiLeaks.

Priznanje Manningu, rekao je čelnik skupine RootsAction, također bi pomoglo popraviti ugled odbora za dodjelu Nobelove nagrade nakon što je nagradu za mir 2009. dodijelio predsjedniku SAD-a Baracku Obami, samo nekoliko mjeseci nakon početka njegovog prvog mandata.

"Nad odborom za dodjelu Nobelove nagrade za mir stoji sjena", rekao je u ponedjeljak Norman Solomon, suosnivač RootsActiona, predajući peticiju od 5000 stranica.

"U određenom smislu Nobelova nagrada za mir treba Bradleyja Manninga više nego što Bradley Manning treba Nobelovu nagradu za mir... Nastalo je pitanje o nepristranoj i neovisnoj predanosti Nobelovog odbora za ljudska prava i mir".

Vojnik Bradley Manning ranije je ovoga mjeseca osuđen za špijunažu i krađu zato što je dao više od 700.000 snimaka s bojišta, diplomatskih poruka i drugih tajnih dokumenata internetskoj stranici WikiLeaks. Manning sada može biti osuđen na do 90 godina zatvora.

Solomon tvrdi da su Manningove informacije skratile angžman vojske SAD-a u Iraku i otežale uključivanje SAD-a u sukob.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

nobel, bradley manning, wikileaks