Hrvatska

SAD: Vojni sud u srijedu će Manningu izreći kaznu, mogao bi dobiti 90 godina

Manning (25), niži vojni analitičar, mogao bi dobiti do 90 godina zatvora zbog davanja više od 700.000 povjerljivih dokumenata, snimaka s bojišta i diplomatskih bilješki WikiLeaksu.

Piše: PolitikaPlus

Bradley Manning, američki vojnik osuđen zbog davanja povjerljivih dokumenata WikiLeaksu, doznat će u srijedu u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu koliko će godina života provesti u vojnome zatvoru, najavio je u utorak glasnogovornik američke vojske.

Manning (25), niži vojni analitičar, mogao bi dobiti do 90 godina zatvora zbog davanja više od 700.000 povjerljivih dokumenata, snimaka s bojišta i diplomatskih bilješki WikiLeaksu, što je tu mrežnu stranicu koja zagovara transparentnost politike i njezina osnivača, Juliana Assangea, dovelo u središte pozornosti svjetske javnosti.

Tužitelji su zatražili 60 godina, a obrana je nastojala postići blažu kaznu tvrdeći da su Manningovi nadređeni zanemarili znakove mentalnog stresa. Vojni psiholog je svjedočio da se Manning osjećao izoliranim jer se borio se dvojbama oko rodnog identiteta.

Vojni sud je 30. srpnja Manninga oslobodio krivnje za pomaganje neprijatelju, što je bila najteža točka optužnice, ali ga je proglasio krivim po većini od ukupno 20 točaka optužnice za najveće odavanje tajnih informacija u američkoj povijesti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WIKILEAKS, Bradley Manning, SAD