Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nervozno trgovanje na azijskim burzama u očekivanju objave zabilješke Feda

''I dalje gledamo neusklađena kretanja na globalnim tržištima.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„I dalje gledamo neusklađena kretanja na globalnim tržištima. Prinosi po američkim trezorskim zapisima napokon su se smirili, a to je pomoglo i da se na Wall Streetu zaustavi daljnji pad cijena dionica“

U nervoznom trgovanju na azijskim burzama, najvažniji indeksi danas su oscilirali između pozitivnog i negativnog područja, dok investitori s nestrpljenjem očekuju objavu zabilješke s posljednjeg zasjedanja Feda u potrazi sa signalima idućih poteza američke središnje banke u vezi monetarnih poticaja.

Nakon što je većinu dana proveo u negativnom području, japanski Nikkei indeks trenutno je u blagom plusu, za 0,08 posto, na 13.406 bodova.

Južnokorejski Kospi pao je 1,1 posto, na 1.867 bodova, a hongkonški Hang Seng 1,3 posto, na 21.691 bod. Istodobno, australski burzovni indeks ojačao je 0,3 posto, a indonezijski 0,2 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, izuzev japanski oslabio je 0,5 posto.

Fedova politika kupnje golemih količina državnih i korporativnih obveznica, u pokušaju da održi kamatne stope niskima, bila je glavni razlog snažnog uzleta cijena dionica u zadnjih godinu dana. No, mnogi analitičari smatraju da će Fed u rujnu promijeniti svoju politiku.

Investitori će stoga s velikom pozornošću iščitavati zabilješku s posljednjeg zasjedanja Fedova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu, održanog u srpnju, koja će biti objavljena kasnije tijekom dana.

Na financijskim tržištima u svijetu ovoga tjedna ubog svega toga mnogo je nervoze. Investitori, u očekivanju da će Fed smanjiti svoj program otkupa obveznica, mjesečno vrijedan 85 milijardi dolara, povlače kapital iz obveznica, što je oštro spustilo njihove cijene, a podiglo prinose.

Novac se povlači i iz tržišta zemalja u razvoju, što snažno pritišće tečajeve valuta zemalja poput Malezije, Indonezije i Indije.

Ipak, jučer su prinosi po američkim trezorskim zapisima nešto oslabili, s u ponedjeljak zabilježenih 2,88 na 2,80 posto, što je unijelo malo olakšanja na financijska tržišta.

„I dalje gledamo neusklađena kretanja na globalnim tržištima. Prinosi po američkim trezorskim zapisima napokon su se smirili, a to je pomoglo i da se na Wall Streetu zaustavi daljnji pad cijena dionica“, kaže Stan Shamu, iz australskog investicijskog društva IG.

Na valutnim tržištima, tečaj eura ojačao je prema dolaru na 1,3425 dolara, s jučerašnjih 1,3319 dolara. Trgovci ističu da je razlog tome što europski investitori povlače novac iz tržišta u razvoju.

Istodobno, tečaj dolara stagnira prema jenu, na 97,2 jena.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

msci, azijske burze, svjetska tržišta, nikkei, fed