Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Steve Ballmer najavio odlazak, a Microsoft - uzletio!

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Microsofta za 7,3 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi porasli, uz vrlo mršav obujam trgovanja, a u fokusu ulagača bila je dionica Microsofta jer je Steve Ballmer najavio odlazak s čela te tvrtke u roku od godinu dana.

„U inače vrlo mirnom trgovanju vijest dana bila je najava promjene na vrhu Microsofta“

Dow Jones ojačao je 46 bodova, ili 0,31 posto, na 15.010 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,39 posto, na 1.663 boda, a Nasdaq indeks 0,52 posto, na 3.657 bodova.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Microsofta za 7,3 posto, što je njezin najveći dnevni rast u više od četiri godine, nakon što je izvršni direktor te tvrtke Steve Ballmer najavio odlazak u mirovinu u idućih 12 mjeseci.

„U inače vrlo mirnom trgovanju vijest dana bila je najava promjene na vrhu Microsofta“, kaže Dan Veru, direktor u fondu Palisade Capital Management.

Pod najvećim su pritiskom, pak, bile dionice građevinskih kompanija, nakon što je objavljeno da je prodaja novih obiteljskih kuća u srpnju pala za 13,4 posto, znatno više nego što se očekivalo, što pokazuje da se američko tržište nekretnina sporo oporavlja. PHLX indeks građevinskog sektora potonuo je jučer 1,6 posto.

Nedovoljno brz rast gospodarstva, anemični poslovni rezultati kompanija i nesigurnost po pitanju smanjenja Fedovih poticajnih mjera navode ulagače na oprez, na što ukazuje mršav obujam trgovanja.

Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo oko 4,9 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,3 milijarde.

Zahvaljujući jučerašnjem rastu, cijene su se dionica ponešto oporavile nakon dva tjedna poniranja. S&P 500 ojačao je ovoga tjedna 0,5, a Nasdaq indeks 1,5 posto. Dow Jones oslabio je, pak, 0,5 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,70 posto, na 6.492 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,23 posto, na 8.416 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 4.069 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DOW JONES, WALL STREET, STEVE BALLMER, MICROSOFT, S&P 500, NASDAQ