Mojbiz

EUROZONA: Jens Weidmann: ECB niske kamatne stope neće držati dulji niz godina

''Budu li pak predstojeći podaci upućivali na promjene u izgledima za stabilnost cijena, prilagodit ćemo našu monetarnu politiku.''

Piše: PolitikaPlus

Malo je vjerojatno da će Europska središnja banka godinama držati kamatne stope na niskoj razini, izjavio je guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann.

"Pretpostavljam da kamatne stope neće ostati niske dulji niz godina, jer će ekonomski utjecaj ultra-labave monetarne politike vremenom izblijediti, a rizici po financijsku stabilnost će porasti", ocijenio je Weidman za poslovni dnevnik Handelsblatt, kako prenosi agencija France Presse.


Mario Draghi, predsjednik ECB-a, rekao je prošlog mjeseca da će kamatne stope u eurozoni, koje su već na povijesnom minimumumu, ostati na trenutnim niskim razinama još dulje razdoblje te da je gašenje trenutne politike niskih stopa još daleko.

Međutim, Weidmann, koji je također član upravnog odbora ECB-a, tvrdi da Draghijevi komentari ne predstavljaju čvrsto obećanje. Oni su "svjesno tako formulirani jer uključuju i određene uvjete", ustvrdio je.

"Očekivanje da kamatne stope još dugo neće biti povećane temelji se... na našoj gospodarskoj prognozi. Budu li pak predstojeći podaci upućivali na promjene u izgledima za stabilnost cijena, prilagodit ćemo našu monetarnu politiku", njemački guverner, inače član upravnog odbora ECB-a.

Aktualno razdoblje relativnog mira na financijskim tržištima eurozone ne znači da je dužnička kriza u eurozoni završena, upozorio je Weidmann.

"Kriza nije završena i treba napraviti još puno toga kako bi se riješila", naglasio je, istaknuvši da ECB ne može sam riješiti krizu jer problemi nisu monetarne prirode.

"Strukturni problemi u krizom pogođenim zemljama gomilali su se dugo vremena i ne mogu biti riješeni u par kvartala, već će za to biti potrebne godine. Pogrešno je reći da je kriza gotova, to će samo dovesti do smanjenja reformskih napora", pojasnio je Weidmann.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kamatne stope, mario draghi, ecb, jens weidmann