A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-pumpa-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Wall Street: Sirijska kriza potiče rast nafte i energetskog sektora | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Sirijska kriza potiče rast nafte i energetskog sektora

''Ako se želite osigurati od rizika u vezi Bliskog istoka, nafta je pravo mjesto.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi blago porasli, ponajviše zahvaljujući skoku cijena dionica u energetskom sektoru, jer su zbog sirijske krize porasle cijene nafte.

„Ako se želite osigurati od rizika u vezi Bliskog istoka, nafta je pravo mjesto“

Dow Jones indeks ojačao je 48 bodova, ili 0,33 posto, na 14.824 boda, dok je S&P 500 porastao 0,27 posto, na 1.634 boda, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 3.593 boda.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionica u energetskom sektoru za 1,8 posto, jer je zbog strahovanja da će sirijska kriza narušiti opskrbu naftom s Bliskog istoka cijena 'crnog zlata' dosegnula najvišu razinu u šest mjeseci.

Na londonskom se tržištu cijena barela sirove nafte jučer probila iznad 117 dolara, po prvi puta nakon šest mjeseci. Na američkom je tržištu, pak, terminska cijena barela skočila za dolar, na 109,90 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula najvišu razinu od polovice 2011. godine.

U posljednja dva dana cijena nafte skočila je više od 5 posto, jer je sve izvjesniji napad američkih i savezničkih snaga na Siriju, nakon što je, kako se tvrdi, tamošnja vlast uporabila kemijsko oružje protiv pobunjenika.

„Ako se želite osigurati od rizika u vezi Bliskog istoka, nafta je pravo mjesto“, kaže Jim McDonald, strateg u fondu Northern Trust Global Management.

I dok je rast cijena nafte pozitivno utjecao na energetski sektor, cijene dionica zrakoplovnih kompanija znatno su pale jer im to povećava troškove poslovanja. NYSE Arca indeks zrakoplovnog sektora oslabio je jučer daljnjih 0,8 posto, nakon što je dan prije potonuo gotovo 4 posto.

Među gubitnicima se našao i građevinski sektor, nakon što je objavljeno da je prodaja postojećih kuća u srpnju u SAD-u pala drugi mjesec zaredom, i to znatno više nego što se očekivalo.

„Ti podaci pokazuju da je rast cijena nekretnina i kamata na hipotekarne kredite počeo nagrizati prodaju, što je razočaravajuće“, kaže McDonald.

Jučerašnjim rastom indeksi su samo djelomice nadoknadili gubitke od prethodnih dana, a malo je vjerojatno da će se tržište oporaviti idućih dana jer sirijska kriza, mogućnost smanjenja poticajnih monetarnih programa američke središnje banke i anemični makroekonomski podaci drže ulagače na oprezu.

Na to ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile samo 4,2 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,3 milijarde.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 6.430 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,03 posto, na 8.157 bodova, a pariški CAC 0,21 posto, na 3.960 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rat u siriji, sirija, nasdaq, s&p 500, dow jones, wall street, nafta, cijene nafte