Crna kronika

ODLUKA: ICTY prihvatio zahtjev Vojislava Šešelja za izuzeće suca Harhoffa

"Optužba o pristranosti suca Harhoffa je utemeljena", zaključilo je većinom glasova tročlano vijeće i o tomu izvijestilo potpredsjednika Haškog suda Carmela Agiusa.

Piše: PolitikaPlus

Tročlano raspravno vijeće Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju prihvatilo je zahtjev Vojislava Šešelja za izuzećem suca Frederika Harhoffa zbog njegove pristranosti, objavio je u četvrtak ICTY.

"Optužba o pristranosti suca Harhoffa je utemeljena", zaključilo je većinom glasova tročlano vijeće i o tomu izvijestilo potpredsjednika Haškog suda Carmela Agiusa.

Šešelj je u srpnju podnio zahtjev za izuzećem danskog suca iz vijeća koje mu je sudilo za zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini i koje bi trebalo objaviti presudu 30. listopada. To je učinio pošto je u lipnju u mnogim medijima objavljeno "privatno pismo" suca Harhoffa u kojem se sugerira da je predsjednik Haškoga suda Theodor Meron pod pritiskom zapadnih sila poput SAD-a i Izraela donio neke oslobađajuće presude, među kojima i onu u predmetu "Gotovina i Markač.

Šešelj je zaključio da pismo pokazuje sklonost suca Harhoffa da osuđuje ratne zapovjednike te optuženike srpske nacionanlnosti.

Postoje osnove za zaključak da bi razumno moglo shvatiti "da se radi o sklonosti suca Harhoffa za osuđujuće presude", navodi se u odluci vijeća donesenoj većinom glasova sudaca Bakonea Molota i Burtona Halla, uz neslaganje kineskog suca Liua Daquna.

Šešelj je tvrdio da pismo jasno pokazuje da Harhoff "nije nepristran i neutralan sudac koji samo razmišlja o utvrđivanju istine".

Šešeljev zahtjev upućen je predsjedniku Suda Meronu, koji se sam izuzeo iz odluke jer je bio predmet Harhoffovljeva pisma te je odluku o slučaju prepustio potpredsjedniku suda Agiusu.

Harhoff se tim povodom izjasnio kako ne vjeruje da pismo koje su prenijeli mediji na bilo koji način "dovodi u pitanje njegovu nepristranost".

Pravni stručnjaci smatraju da ta odluka ne bi trebala utjecati na izricanje presude Šešelju jer pravila Haškog suda propisuju da predsjednik suda u ovakvim situacijama naprosto imenuje drugog suca u raspravno vijeće, a suglasnost optuženog na takvu promjenu potrebna je tek u slučaju "smrti" ili "nesposobnosti" suca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

frederik harhoff, haag, vojislav šešelj