A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/Ljubo_Jurcic02.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ljubo Jurčić: Vlada nema nikakvu ekonomsku politiku, normalno da je pao BDP! | Politika+
Mojbiz

ANALIZA: Ljubo Jurčić: Vlada nema nikakvu ekonomsku politiku, normalno da je pao BDP!

'Vlada dizanjem poreza i cijene energenata čini upravo suprotno od onoga što je bila namjera.'

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić ocijenio je da bruto domaći proizvod pada zbog izostanka ekonomske politike koja bi poticala i razvijala proizvodnju.

Vlada dizanjem poreza i cijene energenata čini upravo suprotno, a to se vidi u padu proizvodnje i stagnantnim ekonomskim odnosima s inozemstvom

"Statistički, pad BDP-a u drugom kvartalu od 0,7 posto na godišnjoj razini, rezultat je prije svega pada proizvodnje i usluga o kojima najviše ovisi BDP u tom razdoblju, jer nema znatnijeg utjecaja turizma i poljoprivrede. No, negativna kretanja u gospodarstvu zapravo su posljedica izostanka aktivne Vladine ekonomske politike poticanja proizvodnog gospodarstva", kazao je Jurčić, nakon što je Državni zavod za statistiku izvijestio da je u drugom kvartalu BDP pao za 0,7 posto, što je manje nego u prvom tromjesečju, kada je potonuo 1,5 posto.

Jurčić smatra da Vlada dizanjem poreza i cijene energenata čini upravo suprotno, a to se vidi u padu proizvodnje i stagnantnim ekonomskim odnosima s inozemstvom.

"Stoga je pad BDP-a isključivo efekt tekuće ekonomske politike", kaže Jurčić.

Uvođenje porezne discipline je neupitna mjera ekonomske politike, koju moraju pratiti aktivnosti drugih Vladinih resora

Pritom napominje da je uvođenje porezne discipline neupitna mjera ekonomske politike, koju međutim moraju pratiti aktivnosti drugih Vladinih resora. No, to je, kaže Jurčić, izostalo.

Zamoljen za komentar istupa potpredsjednika vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a Branka Grčića koji primjećuje povoljan utjecaj svih sastavnica BDP-a na rezultat drugog kvartala, osim uvoza, Jurčić kaže da Vlada ne treba tumačiti statistiku, nego poduzimati mjere.

"Oni 'vjeruju' i 'očekuju', a nemaju mjere za rast", kaže Jurčič i preporučuje Vladi da bude kreator, a ne statističar i promatrač.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

politika, BDP, ekonomija, ljubo jurčić