A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivica-dacic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Srbija i službeno započela svoj put prema Europskoj uniji | Politika+
Regija

SSP: Srbija i službeno započela svoj put prema Europskoj uniji

'Nema novih rokova i novih para, odnosno fondova koji nam stupanjem na snagu SSP postaju dostupni, ali je ovo zaokruživanje prethodnog procesa i ovim je naš proces pridruživanja prerastao u proces pristupanja EU.'

Piše: PolitikaPlus

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Europske unije i Srbije stupio je u subotu na snagu, a prve čestitke Beogradu je uputio povjerenik EU za proširenje Štefan Fuele porukom da je Srbija korak bliže EU.

Fuele je, čestitajući Srbiji stupanje na snagu SSP-a, ocijenio i da će sporazum pomoći Srbiji da dostigne europske standarde u ključnim oblastima kao što su konkurentnost, pravila o državnim poticajima i zaštiti potrošača.

Nema novih rokova i novih para, odnosno fondova koji nam stupanjem na snagu SSP postaju dostupni, ali je ovo zaokruživanje prethodnog procesa i ovim je naš proces pridruživanja prerastao u proces pristupanja EU

Bivša ravnateljica Ureda za eurointegracije srbijanske vlade, koja je 2008. parafirala SSP, objasnila je u izjavi agenciji Tanjug da se formalnim činom stupanja na snagu SSP-a u već uspostavljenim ekonomskim odnosima neće mnogo toga promijeniti i ukazala na simbolički značaj stupanja na snagu SSP jer je time zadovoljen formalni preduvjet za početak pregovora o članstvu, a Srbija dobija status države pridružene EU.

“Nema novih rokova i novih para, odnosno fondova koji nam stupanjem na snagu SSP postaju dostupni, ali je ovo zaokruživanje prethodnog procesa i ovim je naš proces pridruživanja prerastao u proces pristupanja EU”, objasnila je Miščević i kao najzanimljiviju novinu koja proističe iz stupanja na snagu SSP izdvojila obvezu Srbije da usuglasi stajališta u vanjskoj politici sa stajalištima EU-a, ukoliko razlike postoje.

Srbija je parafirala SSP 2008., ali je on bio zamrznut zbog izostanka suradnje s Haaškim sudom, da bi, dvije godine nakon potpisivanja, Vijeće ministara EU-a 14. lipnja 2010. odlučilo odmrznuti proces ratifikacije SSPa-a nakon što je glavni haški tužitelj Serge Brammertz izvijestio ministre EUa-a da je zadovoljan suradnjom Srbije s ICTY-jem. Bruxelles je 24. srpnja potvrdio Beogradu da je okončan postupak potvrde SSP-a u parlamentima država članica.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je međunarodni ugovor kojim Srbija dobija status države pridružene EU-u, a dvije najvažnije obaveze koje će preuzeti ovim sporazumom su uspostavljanje zone slobodne trgovine i usklađivanje zakonodavstva s pravom EU-a. Na dan stupanja na snagu SSP-a prestaje primjena Prijelaznog trgovinskog sporazuma s EU-om.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, srbija, ssp