Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Nakon vijesti o preuzimanju Nokije, dionica Microsofta srušena 4,6 posto

Na početku trgovanja cijene su dionica porasle i više od 1 posto.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, no umjereno jer su vodeći republikanski zastupnici u Kongresu obećali podršku prijedlogu predsjednika Baracka Obame o vojnom napadu na Siriju.

„Ulagači su nesigurni zbog sirijske krize i čekaju odluku kakva god ona bila. Dok tržište ne dobije nešto konkretnije, uspon cijena dionica bit će upitan, a pritisak na prodaju snažan“

Dow Jones indeks ojačao je 23 boda, ili 0,16 posto, na 14.833 boda, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 1.639 bodova, a Nasdaq indeks 0,63 posto, na 3.612 bodova.

Na početku trgovanja cijene su dionica porasle i više od 1 posto, zahvaljujući dobrim makroekonomskim pokazateljima.

Prema izvješću Instituta za menadžere nabave, njegov ISM indeks industrijske aktivnosti u SAD-u porastao je u kolovozu više nego što se očekivalo, s 55,4 na 55,7 bodova, najvišu razinu od lipnja 2011. godine. Na jačanje američkog gospodarstva ukazuje i rast potrošnje u građevinarstvu u srpnju za 0,6 posto, što je također više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Ubrzanje rasta moglo bi navesti američku središnju banku na smanjenje poticajnih monetarnih mjera već u rujnu, no ulagače trenutačno više brine sirijska kriza. Početni dobici dionica postupno su splasnuli jer su vodeći republikanci podržali prijedlog predsjednika Obame o vojnom napadu na Siriju kako bi se kaznio tamošnji predsjednik Bashar al-Assad zbog napada kemijskim oružjem na stanovništvo.

Američki Kongres trebao bi početi raditi 9. rujna, pa bi tada mogla biti donijeta odluka o napadu na Siriju.

„Ulagači su nesigurni zbog sirijske krize i čekaju odluku kakva god ona bila. Dok tržište ne dobije nešto konkretnije, uspon cijena dionica bit će upitan, a pritisak na prodaju snažan“, kaže J. J. Kinahan, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

Među najvećim je dobitnicama, s rastom cijene za više od 30 posto, jučer bila dionica Nokije, nakon što je softverski div Microsoft ponudio 7,2 milijarde dolara za kupnju mobilnog poslovanja te finske kompanije, koja je nekoć bila lider na tržištu mobilnih telefona. Dionica Microsofta pojeftinila je, pak, 4,6 posto.

Pala je, za 1,1 posto, i cijena dionice Vodafonea, nakon što je Verizon Communications pristao za 130 milijardi dolara otkupiti udjel tog britanskog telekomunikacijskog diva u njihovoj zajedničkoj kompaniji Verizon Wireless. Dionica Verizona pojeftinila je 2,9 posto.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,58 posto, na 6.468 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,77 posto, na 8.180 bodova, a pariški CAC 0,80 posto, na 3.974 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, nokia, verizon, microsoft, spajanja i preuzimanja