Regija

NEHUMANO: Budimpešta zabranila siromaštvo na ulicama: Tjeraju beskućnike, brane kopanje po smeću

Kazna za beskućništvo iznosi 655$, a za ponavljanje prekršaja predviđene su i zatvorske kazne.

Piše: PolitikaPlus

U Budimpešti je zabranjeno kopanje po smeću. Uvedene su i kazne za uzimanje odbačenih stvari s ulice. Planiranim uvođenjem 'zona slobodnih od beskućnika' nastavlja se rat protiv sirotinje.

Ovog ljeta Budimpešta je zabranila život u javnim prostorima, kopanje po smeću i skupljanje sekundarnog otpada. Kazna za beskućništvo iznosi 655$, a za ponavljanje prekršaja predviđene su i zatvorske kazne

Beskućništvo je sada i ustavom zabranjeno. Naime, ovog ljeta Budimpešta je zabranila život u javnim prostorima, kopanje po smeću i skupljanje sekundarnog otpada. Kazna za beskućništvo iznosi 150 tisuća forinti (655$), a za ponavljanje prekršaja predviđene su i zatvorske kazne.

Drugim riječima, beskućnici koji nemaju kamo sada su kriminalizirani zbog toga što su siromašni. Kampanja protiv siromašnih počela je 2010., a beskućništvo je zabranjeno u travnju 2012. U studenom iste godine ustavni sud srušio je zakon tvrdeći da krši ustavno pravo na ljudsko dostojanstvo. Umjesto da prihvati odluku, vlada je odlučila iskoristiti dvotrećinsku većinu u parlamentu kako bi u ožujku 2013. promjenila ustav na način da sada uključuje izričitu zabranu beskućništva.

Kao novi udarac, gradonačelnik Budimpešte u kolovozu 2013. najavio je da grad planira zabraniti beskućnicima život na svim javnim površinama. To znači da će 22 gradske četvrti doslovce biti nedostupne beskućnicima. Umjesto da prihvate pravo na dom kao ljudsko pravo, vlasti sada stavljaju osam tisuća beskućnika izvan zakona.

- Kao udruga želimo ukazati na taj gorući problem koji će uskoro pogoditi i našu zemlju jer će kreditna kriza uzimati sve više maha. Loših kredita biti će sve više i problem deložiranih osoba postati će problem cijelog društva. Iako je smisao postojanja naše udruge preventivne naravi odnosno sprječavanje deložacija, a samim time i problema beskućništva, moramo ukazati na moguće posljedice ukoliko se deložacije ne zaustave. U Mađarskoj također djeluje udruga slična Živom zidu - A Város Mindenkié - kažu u Živom zidu i upozoravaju na situaciju koja bi mogla doći i kod nas.

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

beskućnici, živi zid, budimpešta