Hrvatska

STAV: Josip Jurčević: Oni koji su do 1990. bili protiv Hrvatske i zbog toga čak ubijali Hrvate, danas imaju najveću moć!

'Dekomunizirati društvo.'

Piše: Ivan Klarić

Hrvatska treba, može i hoće procesuirati zločine iz vremena komunističkog režima, naglasila je prije nekoliko dana potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.

Naime, više od 20 godina od osamostaljenja Hrvatske nijedna politički motivirana likvidacija nije dobila pravosudni epilog. Ni trenutno najrazvikanije ubojstvo Stjepana Đurekovića, ni ubojstvo najpoznatijeg hrvatskog disidenta Brune Bušića. Ni puno drugih ubojstava.

 

'Za početak trebamo dekomunizirati društvo. Primjerice, naše školstvo. Tamo djeca u knjigama uče povijest koja ne odgovara istini. Tamo se nigdje ne spominju komunistički zločini niti se osuđuje komunizam kao takav iako je to cijela Europa već odavno učinila. Od toga treba krenuti da nam se sutra ne dogodi da dođu generacije koje o komunizmu ne znaju pravu istinu.'

Zašto demokratska Hrvatska u 23 godine samostalnosti nije uspjela riješiti ni jedno od mnogobrojnih ubojstava iz vremena bivše Jugoslavije, upitali smo povjesničara Josipa Jurčevića. Za njega nema dileme što je tome uzrok.

- Sve strukture koje su imale moć u bivšoj Jugoslaviji, demokratskim promjenama tu istu moć preuzele su i u Hrvatskoj. To vam je odgovor na pitanje zašto do sada nije procesuirano ni jedno od mnogobrojnih zločina iz vremena komunističkog režima, kaže Jurčević i nastavlja.

- To je i razlog zašto je današnjim vodećim strukturama u Hrvatskoj jedan od največih zločinaca 20 stoljeća, Josip Broz Tito, veliki državnik. Te strukture su u bivšoj Jugoslaviji bile žestoko protiv Hrvatske, protiv koje su se borile i ubojstvima Hrvata, te demokracije, a danas u toj istoj Hrvatskoj, demokratskoj Hrvatskoj imaju moć. To je taj apsurd u kojoj se našla ova zemlja i hrvatski narod, govori nam Jurčević.

Naš sugovornik kaže kako je u iseljeništvu Udba likvidirala 69 iseljenika, usto je izvršeno 20 pokušaja ubojstava i otmica.

- S time će se Hrvatska morati kad-tad suočiti iako su nositelji toga iste političke i obavještajne strukture prije i poslije 90-ih, upozorava Jurčević koji kaže da se u obračun s tim strukturama može ići isključivo demokratskim putem.

- No, to je iznimno teško jer te strukture imaju sve pod sobom, od medija do moći vidljive svaki dan. Teško se protiv toga boriti. Jako teško, kaže Jurčević koji dodaje da je Hrvatska imala veliku šansu prije 15 ili 20 godina.

- Tada se mogla sprovesti lustracija i sada ne bi imali probleme koje imamo. Danas, recimo, Josip Perković sigurno ne bi bio zaštićen. Ovako, on može biti miran. Lustracija danas ne bi imala toliko učinka kao što bi to bio slučaj prije 15, 20 godina. Danas se pojavila već druga generacija onih koji su vladali u komunizmu. To su ljudi koji su 70-ih i 80-ih bili djeca, ističe Jurčević i zaključuje.

- Za početak trebamo dekomunizirati društvo. Primjerice, naše školstvo. Tamo djeca u knjigama uče povijest koja ne odgovara istini. Tamo se nigdje ne spominju svi komunistički zločini niti se osuđuje komunizam kao takav iako je to cijela Europa već odavno učinila. Od toga treba krenuti da nam se sutra ne dogodi da dođu generacije koje o komunizmu ne znaju pravu istinu. Dekomunizacija i unutarnja lustracija, to je rješenje za Hrvatsku, na kraju će Jurčević.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

lustracija, komunizam, hrvatska, josip jurčević, josip perković, udba