Mojbiz

OSVETA?: Vlada Bangladeša optužuje nobelovca Junusa za utaju poreza

Junus je u lipnju optužio vladu za krađu imovine siromašnih Bangladešana

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Vlada Bangladeša naredila je, zbog sumnje u utaju poreza, da se sudski istraži dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed Junus, osnivač banke Grameen koja je prva u svijetu odobravala mikrokredite siromašnima.

Danas 73-godišnji Junus od 2011. je u osjetljivim odnosima s vladom premijerke Šeik Hasine koja ga sumnjiči za neplaćanje poreza na autorska prava za knjige i prihode ostvarene predavanjima u inozemstvu.

Junusov ured oštro je odbacio sve optužbe i rekao da su plaćeni svi porezi prema važećim zakonima.

Grameen Bank, koja je prva u svijetu počela odobravati mikrokredite i tako mnogim Bangladešanima omogućila da se izvuku iz siromaštva, Junus je utemeljio 1983.

No 2011., morao se povući s čela banke pod pritiskom suda koji je presudio da je on odavna prešao starosnu dob za umirovljenje.

Promatrači, međutim, ocjenjuju da se u političkim krugovima pobudila pohlepa jer Grameen Bank danas ima velik utjecaj putem dionica u solarnim panelima, mobilnoj telefoniji i drugim proizvodima. Premijerku Hasinu navodno je razljutio i Junusov pokušaj ulaska u politiku 2007., drže promatrači.

Junus je zajedno s bankom koju je oformio dobio Nobelovu nagradu za mir 2006. Brojni Bangladešani smatraju ga narodnim junakom, a on je pak u lipnju optužio vladu za "krađu" imovine siromašnih Bangladešana koji su se koristili mikrokreditima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

utaja poreza, bangladeš, Grameen, Muhamed Junus, mikrokrediti, banke