Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Odustajanje od rata u Siriji ruši cijene nafte, oprez na azijskim burzama

Ulagači na azijskim burzama nakon devet dana rasta odlučili predahnuti i pokupiti zaradu..

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon devet dana neprestanog rasta cijena dionica, dok je cijena nafte i dalje pod pritiskom jer su splasnula strahovanja od poremećaja opskrbe s Bliskog istoka.

„Dio ulagače odlučio je povući zaradu s tržišta uoči sjednice Feda idućega tjedna, jer bi američka središnja banka mogla smanjiti poticajne mjere“

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji porasle oko 0,5 posto.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i na drugim azijskim tržištima oslabili su između 0,1 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,2 posto.

Taj je indeks neprestano rastao devet dana, a u tom je razdoblju osvojio gotovo 8 posto, dosegnuvši najvišu razinu od početka lipnja. Zbog toga su ulagači odlučili predahnuti.

„Dio ulagače odlučio je povući zaradu s tržišta uoči sjednice Feda idućega tjedna, jer bi američka središnja banka mogla smanjiti poticajne mjere“, kaže Choi Kwang-hyeok, analitičar u tvrtki E-Trade Securities.

Fedovi programi tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, godinama su podržavali rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo veliku podršku.

Ipak, pritisak na prodaju nije jak jer tržišta podržava smirivanje napetosti oko sirijske krize. Nakon prijedloga Rusije da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu, SAD bi mogao odustati od vojnog napada na Siriju.

No, kako splašnjavaju strahovanja od poremećaja opskrbe naftom s Bliskog istoka, tako cijena 'crnog zlata' slabi.

Nakon što je jučer potonula za 2,1 dolar, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skliznula daljnjih 50-ak centi, na 106,90 dolara po barelu.

Među rijetkim dobitnicima jutros je japanski Nikkei indeks, što se zahvaljuje rastu cijena dionica tamošnjih velikih izvoznika jer, kako tečaj jena slabi, tako njihova roba na svjetskom tržištu postaje konkurentnija.

Na valutnim se tržištima, naime, cijena dolara jutros probila duboko iznad razine od 100 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 99,60 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti skočio je, pak, s jučerašnjih 132,10 na 133,20 jena.

U odnosu na američku valutu, cijena eura stabilno se kreće oko 1,3250 dolara.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

euro, cijene nafte, nafta, rat u siriji, nikkei, msci, forex, azijske burze, tečaj eura