Kultura

MSU: Izložba o Anne Frank u Zagrebu bori se protiv diskriminacije

Od 19. rujna do 6. listopada bit će postavljena na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a potom seli u zagrebački Muzej suvremene umjetnosti.

Piše: PolitikaPlus

Izložba "Anne Frank - povijest za sadašnjost", koja kroz prikaz života židovske djevojčice ubijene u nacističkom logoru upozorava da se i danas treba nastaviti borba protiv diskriminacije i mržnje, nakon četrdestak zemalja uskoro dolazi i u Hrvatsku - od 19. rujna do 6. listopada bit će postavljena na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a potom seli u zagrebački Muzej suvremene umjetnosti gdje će trajati od 10. listopada do 30. studenog.

Cilj izložbe je kroz poznatu, ali uvijek aktualnu priču o Anne Frank progovoriti o temama koje i danas postoje u našem društvu, rekla je Julia Mikić, predsjednica Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), koja s Kućom Anne Frank iz Amsterdama provodi projekt "Povijest za svijest", u sklopu kojega se izložba održava.

 

Cilj izložbe je kroz poznatu, ali uvijek aktualnu priču o Anne Frank progovoriti o temama koje i danas postoje u našem društvu, rekla je Julia Mikić, predsjednica Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), koja s Kućom Anne Frank iz Amsterdama provodi projekt "Povijest za svijest", u sklopu kojega se izložba održava.

Anne je simbol dječje žrtve holokausta, a njezina priča platforma za otvaranje razgovora o djeci žrtvama diskriminacije i ratnih zločina, ustvrdila je Mikić na današnjoj konferenciji za novinare, dodavši da će hrvatska izložba biti dopunjena sa šest panela o Hrvatskoj u vrijeme Drugog svjetskog rata koji govore i o ratnim događanjima na ovim prostorima u devedesetima.

Nizozemska veleposlanica Stella Ronner-Grubačić ocijenila je da je bio izazov prirediti dio izložbe s vlastitim kontekstom jer, istaknula je, potrebno je imati znanja i hrabrosti da se suoči sa svojom poviješću. Nikada prije na ovim prostorima nije bila postavljena ovakva izložba, a nadam se da će poruka o tome da se ti događaji ne smiju ponoviti doprijeti do velikog broja ljudi, dodala je.

Originalni hrvatski paneli prikazuju vrijeme Drugog svjetskog rata iz hrvatske perspektive, s posebnim naglaskom na djecu kao žrtve holokausta i rata te ulogu pomagača, a povlači se i paralela između dječjih žrtava holokausta i mladih života prekinutih ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

Ronald Leopold, ravnatelj Kuće Anne Frank, koju svake godine posjeti više od milijun ljudi, poručio je hrvatskim novinarima putem videa kako izložba propituje načine na koje se možemo obraniti od ponovne pojave nacističke ideologije pod suvremenom krinkom, a uvjeren je da će ona nadahnuti posjetitelje da i sami doprinesu borbi protiv mržnje i diskriminacije.

Projekt "Povijest za svijest", koji je vrijedan više od 750 tisuća kuna, a financira ga Europska unija, nastoji otvoriti dijalog o užasima nacističke Njemačke, ratne Ruande ili posljednjih ratova na ovim prostorima, pri čemu se najviše fokusira na mlade ljudi i stvaranje svijesti kod njih o tome kako nastaju sukobi i kršenja ljudskih prava.

Stoga će se za izložbu organizirati posjeti školskih skupina, koje će voditi posebno educirani srednjoškolci ne bi li im približili priču o njihovoj vršnjakinji, za koju je cijeli svijet saznao putem njezinog dnevnika, te im na njima blizak način objasnili pojmove propagande i dehumanizacije.

Zasad bi izložba još trebala gostovati u Osijeku, Rijeci, Splitu, a u svakom gradu za vodstvo će se pripremati desetak srednjoškolaca. Ulaz na izložbu je besplatan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložba, msu, Anne Frank, zagreb