Hrvatska

OBLJETNICA: Žumberački vitez Domovinskog rata i njegov 'Osvetnik Vukovara' su prije 20 godina izveli posljednji let

Miroslav Peris jedan je od heroja Domovinskog rata, a pamtit će ga se po srčanosti, profesionalnosti i ljubavi prema Hrvatskoj.

FOTO: http://uskok-sosice.hr
Piše: Vanja Deželić

Miroslav Peris ostat će zauvijek upamćen kao jedan od heroja Domovinskog rata, kao što će i njegova smrt biti jedan od najtežih trenutaka krvavog sukoba. Poginuo je na današnji dan prije točno dvadeset godina na povratku s uspješno obavljenog zadatka.

Žumberačkim vitezom Domovinskog rata prozvao ga je tadašnji zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general bojnik Imra Agotić

Tog sjajnog pilota, rođenog 1. veljače 1961., pogodio je kod Vrginmosta neprijateljski projektil i bio je to kraj priče o 'Osvetniku Vukovara', kako je nazivan MIG-21, kojim je Peris upravljao.

Završivši osnovnu školu u Karlovcu, Miroslav se odlučio poći u srednju zrakoplovnu školu u Mostaru. Svoje buduće zvanje vojnog pilota usavršio je u Zadru i Puli. Bio je najbolji đak u svojoj klasi, a Bihać mu je bilo prvo radno mjesto, što će se kasnije pokazati kao bitan detalj.

Kad je u Hrvatskoj započeo rat, većina hrvatskih pilota nastojala je prijeći na hrvatsku stranu, uvidjevši da se jugovojska zapravo bori protiv njihova naroda kojemu pripadaju. Miroslav se uspio izvući iz Bihaća 1991. godine i odmah se stavio na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Žumberačkim vitezom Domovinskog rata prozvao ga je tadašnji zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general bojnik Imra Agotić za uspješno provođenje ratnih zadataka na uništavanju raketnih baza iz kojih su tih dana neprijatelji sijali smrt po Samoboru, Jaski, Karlovcu, Kutini i drugdje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

domovinski rat, osvetnik vukovara, miroslav peris