Hrvatska

'LEX PERKOVIĆ': ANKETA Građani jasno poručili Zoranu Milanoviću: Više vjerujemo Viviane Reding nego tebi!

Mnogi smatraju da nije ni trebalo doći do spora u ovom slučaju.

Piše: PolitikaPlus/Nova TV

Dnevnik Nove TV je novim istraživanjem javnog mnijenja donio sliku o mišljenju javnosti na temu 'lex Perković', koja je 'posvađala' premijer Zorana Milanovića i potpredsjednicu Europske komisije Viviane Reding.

Ona traži hitnu izmjenu zakona i povlačenje odredbe o neizručivanju nakon 2002. godine, a Vlada poručuje da će sve izmijeniti, ali i da će primjena početi 15. svibnja, 2014. godine.

Europska unija je, smatra 47,3 posto birača, u pravu, a da je Hrvatska u pravu, misli 38,8 posto birača. Ne zna njih 13,9 posto

A što kažu građani? Sada ima malo prostora, ali većina ili 39,7 posto birača misli da se treba pokušati još lobirati za jednakost hrvatskih građana oko primjene uhidbenog naloga. Da nije trebalo ni ulaziti u spor, misli 33 posto birača. A da smo to bolje trebali ispregovarati, misli 19,1 posto birača. Nešto drugo misli 2,8 posto birača, a 4,8 posto birača ne zna.

No, većina ili 63,2 posto birača misli da dolaze kazne Europske unije, a da ih neće biti misli 33,5 posto birača. Ne zna njih 3,3 posto. Vlada ovim svojim postupcima, smatra 59 posto birača, štiti pojedince, a 33,2 posto birača smatra da želi zaštititi sve pa i branitelje. Ne zna 7,8 posto birača.

Većini birača neprihvatljivo je da se europski uhidbeni nalog primjenjuje različito od zemlje do zemlje, a isto tako misli 77,2 posto birača, dok 15,7 posto birača misli da je to prihvatljivo. Ne zna 7,3 posto birača.

Na kraju o ovom pitanju ipak za većinu nema spora. Europska unija je, smatra 47,3 posto birača, u pravu, a da je Hrvatska u pravu, misli 38,8 posto birača. Ne zna njih 13,9 posto.

Zanimljivo je i da 43,9 posto građana ili ne zna ili ne razumije o čemu se radi u slučaju Josipa Perkovića. Da zna sve o tome, kaže pak 24,4 posto birača, a da osjeća da zna, misli 29,7 posto birača. Ne zna njih dva posto.

Kada se građanima ponudi da kažu što je njima važno da Vlada rješava, na prvom je mjestu poticanje gospodarstva i to traži 58,3 posto birača

Kada se građanima ponudi da kažu što je njima važno da Vlada rješava, na prvom je mjestu poticanje gospodarstva i to traži 58,3 posto birača. Potom borba protiv korupcije u državnim institucijama i to traži 52,3 posto birača. Zatim poboljšanje zdravstvene zaštite, što misli 42 posto birača.

Tek onda je dvojezičnost u Vukovaru, ali s bitno manjim interesom jer to prioritetom smatra 26,7 posto birača. Smanjivanje zaduživanja prioritetom smatra 23,6 posto birača, a isti postotak birača misli da je prioritet i borba protiv sive ekonomije.

Manjak u proračunu je prioritet za 16,4 posto birača, a da se poboljša stane u pravosuđu, važnim smatra 16 posto birača. Spor oko 'lex Perković' važnim smatra 11,7 posto birača. A jednakopravnost unutar EU važnim smatra deset posto birača. Nešto drugo misli 6,3 posto birača, a ne zna pet posto birača.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, europska unija, viviane reding, lex perković