Hrvatska

MIŠLJENJE: Zoran Milanović: Makedonija je još jučer trebala biti u NATO-u

'Stav Hrvatske je, i zastupat ćemo ga javno, da s Makedonijom treba što prije otvoriti pregovore o članstvu u EU.'

Piše: PolitikaPlus

Hrvatska smatra da s Makedonijom treba što prije otvoriti pregovore o članstvu u EU i da je već trebala biti članica NATO-a, kazao je premijer Zoran Milanović nakon sastanka s makedonskim kolegom Nikolom Gruevskim.

"Stav Hrvatske je, i zastupat ćemo ga javno, da s Makedonijom treba što prije otvoriti pregovore o članstvu u EU, ...a još jučer je trebala biti članica NATO-a", rekao je Milanović na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s Gruevskim koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

Stav Hrvatske je, i zastupat ćemo ga javno, da s Makedonijom treba što prije otvoriti pregovore o članstvu u EU, ...a još jučer je trebala biti članica NATO-a

"U tom smislu podržavamo svaku zdravorazumsku i dobronamjernu inicijativu, ali nažalost znamo gdje su prepreke. Ja za te prepreke možda imam određeno razumijevanje, ali prošlo je već previše vremena. Mislimo da Makedonija mora biti što prije tamo gdje joj je mjesto, što je prije moguće, dakle u NATO odmah, jer Makedonija je bila u Akcijskom planu za članstvo NATO-a prije Hrvatske. Tu će imati našu podršku", kazao je.

"Makedonija i Hrvatska su prijateljske zemlje koje dijele zajedničke vrijednosti i nemaju otvorenih pitanja", istaknuo je Gruevski u izjavi za novinare. On je izrazio zadovoljstvo stalnim produbljenjem bilateralnih odnosa, kako na političkom, tako i na gospodarskom planu. "Hrvatska je sada članica Europske unije i mi se nadamo da ćemo imati njezinu podršku", kazao je makedonski premijer.

Po njegovim riječima, Makedonija je još 2009. ispunila sve uvjete za otvaranje pregovora s EU-om, a 2008. je ispunila kriterije za NATO. "Nadam se da ćemo uspjeti riješiti sve prepreke... Da nije bilo problema s Grčkom oko imena države, mi bi ušli u NATO zajedno s Hrvatskom, a do sada bi sigurno već bili pri kraju pregovora o pristupanju EU. Nažalost, taj spor nam je stvorio velike probleme i nažalost, ne ovisi samo o nama već i o onome tko ga je stvorio", kazao je.

Gruevski je rekao da je s Milanovićem razgovarao o interesima hrvatskih tvrtki u Makedoniji, kao i makedonskih u Hrvatskoj. Naglasio je da su hrvatske tvrtke dobrodošle u Makedoniji i podsjetio je da Makedonija ima najniže troškove za pokretanje poslovanja u Europi.

Makedonskog premijera odvojeno je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko. Gruevski je upoznao Leku s nastojanjima da Makedonija riješi spor oko svoga imena s Grčkom i da su procesi makedonskog pridruživanja EU i NATO-u zamrznuti zbog grčke blokade. Dodao je da, bez obzira na blokadu, Makedonija provodi reforme potrebne za članstvo u EU-u kako bi, čim se jednom pregovori otvore, bila spremna što brže zatvarati pregovaračka poglavlja, priopćio je Ured predsjednika Sabora.

Leko je podsjetio da je Hrvatska priznala Makedoniju u skladu s njezinim ustavnim imenom te je obećao potporu u procesima integracije te zemlje u EU i NATO. Istaknuo je kako je hrvatski strateški interes da sve države zapadnoga Balkana uđu u euroatlantske asocijacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, nato, makedonija, zoran milanović