Hrvatska

SEKULARNOST?: Udruga Protagora: Diskriminirani učenici koji ne žele pohađati vjeronauk

Ne postignu li zadovoljavajući rezultat, spremni uputiti i privatne tužbe Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Piše: PolitikaPlus

Udruga Protagora upozorila je u petak navečer na diskriminaciju osnovnoškolskih učenika koji zbog svjetonazorskog ili drugog uvjerenja ne žele pohađati vjeronauk, a nije im ponuđen odgovarajući izborni predmet, što, kažu, ozbiljno ugrožava načela sekularnosti i jednakosti građana.

''Odlučni iscrpiti sve raspoložive pravne mogućnosti u Hrvatskoj, te najavljuju da će, ne postignu li zadovoljavajući rezultat, uputiti i privatne tužbe Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.''

Udruga u priopćenju ističe da je time narušena i ozbiljno dovedena u pitanje ideja pravednosti na kojoj bi se državno uređenje trebalo zasnivati.

"Ne možemo i ne trebamo svi vjerovati isto, ali svi moramo biti jednaki pred državom", poručuju u Protagori.

Podsjećaju da su početkom ove godine podnijeli tužbu protiv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta zbog diskriminacije koja se, smatraju, već dva desetljeća provodi nad učenicima javnih škola koji ne upisuju vjeronauk. Od suda su zatražili da naloži Ministarstvu da u roku od mjesec dana od pravomoćnosti presude Nastavni plan i program za osnovnu školu dopuni predmetom alternativnim vjeronauku te u daljnjem roku od tri mjeseca osigura izvođenje nastave tog predmeta. No, sud je odbio njihove dokazne prijedloge i tužbu odbacio kao neosnovanu, nakon čega se Protagora žalila Vrhovnom sudu.

U toj udruzi ističu da su odlučni iscrpiti sve raspoložive pravne mogućnosti u Hrvatskoj, te najavljuju da će, ne postignu li zadovoljavajući rezultat, uputiti i privatne tužbe Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Dosadašnja sudska praksa u njihovom predmetu dovela ih je, kažu, do zaključka da Hrvatska putem javnih škola "nedvojbeno provodi diskriminaciju najmlađih i najranjivijih članova svog društva, a javne institucije, uključivši i pravosudne, nisu spremne učiniti ništa da se ta diskriminacija dokine".

Iz Protagore pozivaju građane da podupru njihova nastojanja, te od njih očekuju da će "svjesni blagodati uživanja vlastitih svjetonazorskih prava naći volje i snage poduprijeti i ista takva naša prava".

Sve građane i organizacije pozivaju i da im se, u cilju zaštite sekularnosti Hrvatske, pridruže u kreiranju zahtjeva Hrvatskom saboru za reviziju ugovora između Hrvatske i Svete Stolice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DISKRIMINACIJA, VJERONAUK, UDRZGA PROTAGORA, ŠKOLA