Mojbiz

NOVAC: Dolar u odnosu na euro na najnižoj razini u sedam i pol mjeseci

Tečaj eura skočio je prošloga tjedna 1,7 posto, na 1,3520 dolara, a u četvrtak je dosegnuo i najvišu razinu u sedam i pol mjeseci - 1,3568 dolara.

Piše: PolitikaPlus

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna u odnosu na euro potonuo na najnižu razinu u sedam i pol mjeseci, nakon neočekivane odluke Feda da monetarna politika u SAD-u ostaje nepromijenjena.

Tečaj eura skočio je prošloga tjedna 1,7 posto, na 1,3520 dolara, a u četvrtak je dosegnuo i najvišu razinu u sedam i pol mjeseci - 1,3568 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je, također, 1,7 posto, na 134,30 jena. U četvrtak je dosegnula 134,94 jena, najvišu razinu u četiri godine.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti ostao je, pak, gotovo nepromijenjen na tjednoj razini – na 99,35 jena.

Dolar je oštro pao u srijedu, nakon što je američka središnja banka odlučila zadržati nepromijenjene iznose programa za kupnju državnih i hipotekarnih obveznica, iznenadivši ulagače koji su očekivali njihovo smanjenje.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda poručili su da će poticajne monetarne mjere smanjiti tek kada se situacija u gospodarstvu dodatno poboljša. A da američko gospodarstvo nije baš u najboljoj formi pokazuje i smanjenje procjena Feda o rastu u ovoj i idućoj godini.

Uz to, čelnici Feda plaše se da bi rast kamata, izazvan eventualnim stezanjem monetarne politike, mogao naštetiti američkom gospodarstvu.

"Fed je s pravom na oprezu. Rast globalnog gospodarstva u najboljem je slučaju na krhkim temeljima, pa bi zatvaranje 'pipe' prenaglo i prerano izazvalo snažan domino efekt na globalnoj razini", kazao je Dean Popplewell, strateg u tvrtki OANDA.

Fedova odluka potaknula je uzlet cijena rizičnijih investicija i valuta, pritisnuvši prinose na američke državne obveznice.

"Prinosi na američke obveznice su smanjeni i ima smisla povlačiti ulaganja iz dolara i preusmjeriti ih euru i funti. Do novog zasjedanja Europske središnje banke mogli bismo tako svjedočiti uzletu eura na 1,37 dolara, što će zadati glavobolje predsjedniku ECB-a Mariju Draghiju", smatra Jeremy Stretch, strateg u tvrtki CIBC World Markets.

Snažniji euro naštetio bi izvozu eurozone jer bi na taj način poskupili proizvodi tog bloka na svjetskim tržištima, pa je to zadnje što bi željeli u ECB-u. Tim više što će ECB još dulje vrijeme zadržati labavu monetarnu politiku kako bi potaknuo oporavak gospodarstva eurozone.

Ipak, krajem tjedna dolar se stabilizirao, zahvaljujući dobrim podacima iz američkog gospodarstva koji otvaraju prostor Fedu za smanjenje poticajnih mjera do kraja godine. No, analitičari kažu da će dolar i idućih dana vjerojatno biti pod pritiskom neizvjesnosti oko politike Feda.

"Nikakav oporavak dolara zasad ne vidim. Na deviznim tržištima nije bilo većih reakcija na pozitivne američke podatke, a to pokazuje da postoji prilična zabrinutost u vezi buduće monetarne politike Feda", kazao je Lutz Karpowitz, valutni analitičar u Commerzbanku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DOLAR, EURO, NOVAC