Hrvatska

VUKOVAR: Merčep, Dedaković i Borković zajedno na obljetnici osnivanja 204. vukovarske brigade, bojkot Stožera

Mile Dedaković: Fred Matić bio je dobar ratnik, a još je bolji ministar.

Piše: PolitikaPlus
U telefonskoj izjavi Hini član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić potvrdio je da je, prema ranijoj i u javnosti objavljenoj odluci, dio članova Stožera bojkotirao službeni (državni) protokol obilježavanja 22. obljetnice osnutka 204. vukovarske brigade te dodao da će Stožer polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata 24. rujna obilježiti obljetnicu osnutka brigade“.

Svečanu proslavu 22. obljetnice osnutka legendarne 204. vukovarske brigade, koja je danas održana u Vukovaru, obilježili su, nakon više od deset godina, nazočnost sva tri zapovjednika obrane grada Tomislava Merčepa, Mile Dedakovića-Jastreba i Branka Borkovića-Mladog Jastreba, ali je službeni protokol bojkotirao dio članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, misom za poginule u Crkvi sv. Filipa i Jakova te nastavljeno svečanom akademijom u „Hrvatskom domu“ na kojoj je, čestitajući obljetnicu osnutka brigade kao Vukovarac, pripadnik brigade i ministar branitelja Predrag Matić-Fred izrazio žaljenje zbog poluprazne dvorane.

Istaknuo je da se s ponosom obilježava obljetnica 204. vukovarske brigade koja možda nije bila najbrojnija, najsnažnija i najopremljenija u Hrvatskoj vojsci, ali je „najpoznatija i najčasnija“.

„Odajemo počast svim našim poginulim, nestalim, zatočenim ali i živim suborcima koji su 1991. godine časno branili Hrvatsku i Vukovar na vjerojatno najtežem ratištu u Domovinskom ratu“, rekao je Matić istaknuvši zadovoljstvom što su na proslavi sva tri zapovjednika obrane grada čime Vukovarci ponovno pokazuju da ne zaboravljaju što se događalo 1991. godine.

Pozvavši da jedinstvo, Matić je pozvao i tri zapovjednika da djeluju na suborce i okupe ih u zajedništvu i jedinstvu.

Izrazio je žaljenje zbog „događaja u Vukovaru u posljednjih dvadesetak dana“ te naglasio da se nalazi „između čekića i nakovnja, između srca i zakona“.

„Traže moju ostavku no to smatram dijelom političkog folklora, jer kada bi moja ostavka pridonijela rješavanju situacije u Vukovaru, ja bih odmah otišao“, rekao je ministar Matić dodavši da će po rješavanju stanja u Vukovaru biti i razvidno tko je i koliko tome doprinio.

Istaknuvši da su Vukovar i 204. brigada najsvjetlije što Hrvatska ima te da je „ovo jedino neuprljano mjesto u Hrvatskoj“, Matić je apelirao da se na idućoj obljetnici „ne dopusti da na svečanosti bude 50-tak uzvanika“.

U telefonskoj izjavi Hini član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić potvrdio je da je, prema ranijoj i u javnosti objavljenoj odluci, dio članova Stožera bojkotirao službeni (državni) protokol obilježavanja 22. obljetnice osnutka 204. vukovarske brigade te dodao da će Stožer polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata 24. rujna obilježiti obljetnicu osnutka brigade“.

Na svečanoj akademiji skup su pozdravili i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo te vukovarsko-srijemski dožupan Željko Cirba koji je, naglasivši da su pripadnici 204. brigade pisali povijest, pozvao pripadnike te postrojbe da zapišu ratne događaje i ne dopuste „da drugi pišu povijest za vas“.

Prikazan je i dokumentarni film „Vukovarski rat“ nastao po ideji Hrvatske udruge zatočenika srpskih koncentracijskih logora, dok su o Vukovaru i formiranju obrane govorili ondašnji sekretar Sekretarijata narodne obrane Danijel Rehak, ondašnji pripadnik MUP-a Zvonko Radoš i ratni zapovjednik 204. brigade Branko Borković.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su položili sva tri zapovjednika obrane grada, ministar branitelja te izaslanstva županije, Vukovara, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i 5. Gardijske brigade.

U izjavi medijima Dedaković je rekao da su i on i pripadnici brigade „sve rekli 1991. godine“, da su neki pokušavali "bacati klipove" među tri zapovjednika koji će, međutim, i nadalje zajednički obilježavati obljetnicu brigade.

Rekao je da je ministar Matić bio „izuzetan ratnik no mislim da je još bolji ministar“ jer pomaže svima i daje sve od sebe, no da skupina onih koji ne razumiju politiku traže njegovu ostavku iako je „Matić uz nas svim srcem i hvala mu za sve što radi za nas“.

Borković izrazio je zadovoljstvo što se uspijeva održati sjećanje na vukovarske događaje „unatoč poteškoćama“. Podsjetio je da su iza nas mučne godine vezane za priznanje 204. brigade kao i razrješavanja nedoumica oko pripadnika te postrojbe.

„Vukovarska obrana je čista kao suza i snažna, ona se kao takva nastavlja da Hrvatska i hrvatski grad Vukovar budu čvrsti na obalama Dunava“, rekao je.

Prvi zapovjednik obrane grada Tomislav Merčep u emotivnom istupu na groblju rekao je da „kad se pravi kuća ona se pravi od temelja, a temelj u Vukovaru su ovi ljudi oko mene, jedni u grobovima, a drugi živi, mi smo napravili Hrvatsku“.

Dodao je da u Hrvatskoj nisu bili samo oni koji su je voljeli nego i drugi koji su je izdavali i mrzili. „Sve smo ih pobijedili, a na današnji dan i one koji su nas svađali“, rekao je.

Zapovjed za osnivanje 204. brigade izdana je 25. rujna 1991., a početkom listopada formirana je od 1.800 pripadnika. Tijekom rata, po podatcima Udruge vukovarskih branitelja „Vukovar 91“, kroz nju je prošlo 5.493 pripadnika. Poginulo je i ubijeno 923 pripadnika brigade, ranjeno 760, a u logore odvedeno oko 1.700 pripadnika brigade.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

branko borković, tomislav merčep, mile dedaković jastreb, vukovar, fred matić