Hrvatska

OSVRT: Tihomir Cipek: Poruka Angele Merkel je očekivana, Vlada mora biti razumna i poštivati potpisano

'Svaka njemačka vlada tražila bi isto od Hrvatske.'

FOTO: Angela Merkel i Zoran Milanović
FOTO: Vlada.hr
Piše: Ivan Klarić

Njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare u povodu izbornog uspjeha rekla je da se "nada da će Hrvatska poštovati sve o čemu smo se dogovorili".

- Rado ću posjetiti Hrvatsku, ali također se nadam da će Hrvatska poštovati sve o čemu smo se dogovorili – kazala je Merkel na pitanje novinara RTL-a Hrvoja Krešića već prvi dan nakon svojeg izbornog uspjeha.

 

'Na konkretno pitanje dala je konkretan odgovor. Mislim da bi svaka njemačka vlada tražila isto od Hrvatske. Uvjeren sam da će hrvatska Vlada biti razumna i da će poštivati potpisano i da će tako završiti cijelu ovu priču.'

Podsjetimo, ona se u posljednji trenutak ispričala zauzetošću i nije se pojavila na svečanosti ulaska Hrvatske u EU. U njezinom kalendaru u to vrijeme nije bio upisan nijedan drugi važan događaj. Njemačka je smišljeno bila zadnja država koja je ratificirala hrvatski pristupni sporazum, želeći biti sigurna da će Hrvatska ispuniti sve preuzete obveze. No, hrvatska vlada je nakon toga, samo tri dana prije svečanosti, promijenila zakon kojim derogira europsku pravnu stečevinu koju je potpisala kao rezultat dugotrajnih pregovora.

Merkel je ovom izjavom jasno dala do znanja da je upućena u "slučaj Perković" te da prati sukob hrvatske vlasti i Europske komisije vezan za europski uhidbeni nalog.

- Uvijek smo govorili da države Zapadnog Balkana moraju imati perspektivu pristupanja, Uniji ali i da se moraju priodržavati uvjeta. Upravo u vezi s Hrvatskom me žalosti što moramo netom nakon pristupanja već ponovno govoriti o tome čega se netko ne pridržava, istaknula je Merkel, koja je na jučerašnjim izborima osvojila treći kancelarski mandat i tako sljedeće četiri godine ostati najmoćniji europski političar...

Politički analitičar Tihomir Cipek kaže da je ovakva reakcija odnosno izjava Angele Merkel bila očekivana.

- Na konkretno pitanje dala je konkretan odgovor. Mislim da bi svaka njemačka vlada tražila isto od Hrvatske. Uvjeren sam da će hrvatska Vlada biti razumna i da će poštivati potpisano i da će tako završiti cijelu ovu priču, jasno će Cipek.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

tihomir cipek, lex perković, hrvatska, njemačka, angela merkel