Burze

TRŽIŠTE KAPITALA : Na Wall Streetu burzovni indeksi pali treći dan zaredom

Pad cijena dionica treći dan zaredom posljedica je obnovljenih špekulacija o smanjenju poticajnih monetarnih programa.

Piše: PolitikaPlus

U ponedjeljak su na Wall Streetu cijene dionica pale treći dan zaredom jer su ponovno oživjele špekulacije o smanjenju poticaja Feda i jer se bliži rok do kada bi Kongres trebao donijeti savezni proračun.

 

Dow Jones oslabio je 0,32 posto, na 15.401 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,47 posto, na 1.701 bod, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 3.765 bodova.

 

Pad cijena dionica treći dan zaredom posljedica je obnovljenih špekulacija o smanjenju poticajnih monetarnih programa, samo nekoliko dana nakon što je prošloga tjedna američka središnja banka odlučila da ostaju nepromijenjeni.

 

William Dudley, predsjednik podružnice Feda u New Yorku, kazao je jučer da je raspored o smanjenju poticajnih mjera, koji je predsjednik središnje banke Ben Bernanke najavio još u lipnju, još uvijek uglavnom nepromijenjen, sve dok se situacija u gospodarstvu poboljšava.

 

A to bi moglo značiti da će Fed do kraja godine početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno.

 

Ulagače dodatno zabrinjava i približavanje roka za donošenje američkog saveznog proračuna. Republikanci i demokrati u Kongresu žučno raspravljaju i trebali bi do 1. listopada postići dogovor, ako žele izbjeći poremećaje u radu državnih službi.

 

Podršku tržištu ponešto su pružile vijesti o jačanju industrijske aktivnosti u eurozoni i Kini, no s druge strane, u SAD-u je ta aktivnost izgubila na zamahu.

 

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,59 posto, na 6.557 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,47 posto, na 8.635 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 4.172 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

dionice, tržište, kapital, burzovni indeksi