A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/cygnus-iss-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Problemi: Odgođeno spajanje kapsule Cygnus s ISS-om | Politika+
Tehnologija

SVEMIRSKA DOSTAVA: Problemi: Odgođeno spajanje kapsule Cygnus s ISS-om

Ta će odgoda omogućiti da raketa Sojuz stigne u srijedu na ISS.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Pristajanje kapsule bez ljudske posade Cygnus na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), isprva planirano u nedjelju ujutro, opet je odgođeno, i to za subotu, zbog informatičkog problema, priopćila je NASA u ponedjeljak.

Zbog informatičkog problema, pristajanje kapsule za opskrbu ISS-a, prvo je bilo pomaknuto s nedjelje na utorak.

Kako sada stvari stoje, kapsula treba stići na ISS u subotu, tjedan dana kasnije nego što je bilo planirano u početnom programu. Ta će odgoda u međuvremenu omogućiti da raketa Sojuz koja se u ponedjeljak lansira iz Kazahstana s troje astronauta, stigne u srijedu na ISS, dodaju iz američke svemirske agencije.

Kapsula je lansirana u srijedu pomoću rakete Antares, tvrtke Orbital Sciencesa, iz NASA-ina centra Wallops na otoku blizu obale Virginije.

Ovo je prvi pokazni let Orbitala na ISS. Orbital je, uz kalifornijsku kompaniju SpaceX, jedna od dviju privatnih tvrtki koje je NASA izabrala za dopremu tereta na ISS.

Tijekom svog prvog leta na ISS, Cygnus treba prevesti 590 kg robe i opreme, među kojima hranu i odjeću za šest članova posade Expeditiona 37, koju čine troje Rusa, dvoje Amerikanca i Talijan.

Cygnus će ostati na ISS-u mjesec dana. Za razliku od kapsule Dragona SpaceX-a, Cygnus se neće vratiti na Zemlju, nego će biti uništen nakon zadaće, dok se iznad Pacifika bude vraćao na Zemlju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

orbital, sojuz, nasa, iss, cygnus, spacex