Energetika

PLINOVOD : Dogovoreni idući koraci projekta Jadranko-jonskog naftovoda

Ukupna predviđena duljina plinovoda IAP od Splita do albanskog Ferija je 516 kilometara.

Piše: PolitikaPlus

Ministri energetike iz Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore usuglasili su iduće korake u realizaciji projekta Jadransko-jonskog plinovoda (IAP), izvijestio je  ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. 

 

 

 

Dogovoreno je da do idućeg ministarskog sastanka u Tirani u prvom tromjesečju sljedeće godine, na kojem bi uz ministre trebali sudjelovati predstavnici partnera i investitora, bude gotova studija izvodljivosti i predložen poslovni model, rekao je Vrdoljak.

 

Dodao je da su ministri potvrdili predanost svojih vlada izgradnji IAF-a koji, kako je rekao, Albaniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori otvara potpuno novu energetsku perspektivu, a Hrvatskoj omogućuje da postane regionalno energetsko čvorište. Takva pozicija će, prema njegovu mišljenju, učvrstiti sigurnost opskrbe i omogućiti najpovoljnije cijene plina hrvatskim potrošačima.

 

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je kako je njegova zemlja privržena sudjelovanju u projektu IAF-a, ali da je u tamošnjoj javnosti s razočaranjem primljena vijest prema kojoj plinovod ne bi prolazio teritorijem BiH. Danas su se, kako je izvijestio, ministri složili da se još jednom razmotri prolazak plinovoda neumskim zaleđem.

 

Ministar Vrdoljak je pak podvukao da Bosna i Hercegovina ostaje u projektu kakva god trasa bila te da će konačnu odluku o trasi donijeti partner odnosno investitor.

 

O projektu su afirmativno govorili i albanski ministar energetike i industrije Damian Gijknuri, crnogorski ministar gospodarstva Vladimir Kavarić i izvršni direktor tvrtke Trans Adriatic Pipeline Kjetil Tungland.

 

 

 

Projekt Jadransko-jonskog plinovoda (IAP) podrazumijeva plinovod kojim bi se plinovodni sustav Hrvatske, točnije Like i Dalmacije, nastavkom izgradnje od Splita prema Pločama te dalje preko Crne Gore, u Albaniji spojio na projekt Trans Adriatic Pipeline (TAP). TAP bi, prema planovima, s polja Shah Deniz II u Azerbajdžanu transportirao plin preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora do Italije, a njegova dužina je oko 870 kilometara. Namjera je da se projekti IAP i TAP razvijaju i grade istodobno.

 

Ukupna predviđena duljina plinovoda IAP od Splita do albanskog Ferija je 516 kilometara, s kapacitetom pet milijardi prostornih metara godišnje.

 

Plinovod će omogućiti opskrbu prirodnim plinom uključenih zemalja, višak transportirati prema drugim europskim zemljama.

 

Hrvatski dio IAP-a, od Dugopolja do granice s Crnom Gorom dug je 250 kilometara, a procijenjena vrijednost investicije je oko 265 milijuna eura.

 

 

IAP će imati mogućnost dvosmjernog protoka plina što je važno jer će omogućiti opskrbu jugoistočne Europe prirodnim plinom iz drugih izbora pri čemu se posebice uzima u obzir mogućnost dobave prirodnog plina iz budućeg LNG terminala na Krku te iz potencijalnih izvora u Jadranu koji se istražuju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plinovod, gospodarstvo, energetika, jadransko jonski plinovod