A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hdz-118.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Lice i naličje hrvatske politike: Može li netko zamijeniti HDZ – i zašto? | Politika+
JOZO RENIĆ

GOST KOMENTATOR: Lice i naličje hrvatske politike: Može li netko zamijeniti HDZ – i zašto?

Ne bi li bilo normalno da se hrvatski čelnici počnu obraćati i Hrvatima?

Piše: Jozo Renić

Neki izvanparlamentarni političari drže da HDZ-ovi potencijalni privjesci moraju razmisliti treba li Hrvatskoj u ovom trenutku krpanje hadezeovskih ideoloških rupa ili je krajnje vrijeme da oni koji su profućkali brojne prilike i ništa nisu napravili ustupe mjesto novoj snazi. To bi mogla biti, čini se, povijesna dvojba.

Pošto su to i vrapci već shvatili, napokon je nakon dva desetljeća jasno i odlučno stao upozoravati i HDZ – zašto štitimo udbaše. Nitko ne zna objasniti kako to da ranije nisu odradili kakvu-takvu lustraciju, ali danas, opipavajući bilo svog naroda, mudro traže način da privole neke manje pravaške i ine tzv. desne stranke da im daju legitimitet svehrvatskog otpora protiv aktualne vlasti. Neke neiživljene strančice već su spremne. Priključuju se „stožernoj“ politici, možda i s iskrenim motivima, nadajući se da će dobiti na važnosti barem do prvih sljedećih izbora, a onda ...

Hadezeovski politički centar vrlo je rastezljiv – često vuče i ulijevo, a pred izbore i kada je panika rastegne se udesno. Ne bi li se taj centar mogao jednom stabilizirati, što bi bilo logično, na katoličkoj većini, na istinskom demokršćanstvu, pjevanju Vile Velebita, istini o Domovinskom ratu, zatiranju  naslijeđa komunizma... pa bila tu jedna ili 20 stranaka, zvale se HDZ ili nekako drukčije?

Mogu li mali desni dobiti išta drugo osim epizodnih uloga na sceni koju su danas zaposjele lijeva i polulijeva glumačka družina? Do prije 23 godine glumačke ekipe bile su SKH i Socijalistički savez, a onda je ispalo tako da su se u novim političkim okolnostima uloge morale raspodijeliti pod drukčijim imenom. Kad već tražite višestranačje, izvolite, birajte nas ...  Hoćete lijevo, hoćete desno! Prije desetak godina širila se fama da je i Tuđman pridonio tomu da su Hrvatskoj u budućnosti održe dvije jake stranke, kao glavne političke opcije oko koje će se po želji okupljati strančice sateliti. Bilo kako bilo, naša je sudba jedna prožvakana politika dviju stranaka.

Ipak barem 20 posto redovitih i discipliniranih birača identificirat će se sa svojom iskonskom strankom, jer će birati „manje zlo“ te kako glasovi ne bi otišli drugoj strani. Hm ... Pita li se itko ima li ovdje neka druga hrvatska stranka koja bi bila još manje zlo, pa neka HDZ podrži nju da se glasovi ne rasprše ili će umjesto toga zbog ove katastrofalne situacije u društvu i ambicija malih vođa njihove strančice HDZ opet progutati i krenuti dalje po svome? Neki izvanparlamentarni političari drže da HDZ-ovi potencijalni privjesci moraju razmisliti treba li Hrvatskoj u ovom trenutku krpanje hadezeovskih ideoloških rupa ili je krajnje vrijeme da oni koji su profućkali brojne prilike i ništa nisu napravili ustupe mjesto novoj snazi. To bi mogla biti, čini se, povijesna dvojba.

Hadezeovski politički centar vrlo je rastezljiv – često vuče i ulijevo, a pred izbore i kada je panika rastegne se udesno. Ne bi li se taj centar mogao jednom stabilizirati, što bi bilo logično, na katoličkoj većini, na istinskom demokršćanstvu, pjevanju Vile Velebita, istini o Domovinskom ratu, zatiranju  naslijeđa komunizma... pa bila tu jedna ili 20 stranaka, zvale se HDZ ili nekako drukčije? Te su teme i politički i medijski prokazane kao desne kao da smo i dalje u bivšoj državi ili nam je bivša država i dalje u glavama. A da je očito riječ o temama bliskim glavnom biračkom korpusu, pokazuje i to da i ljevije stranke tu rado zalutaju kako bi pokupile glasove prije nego što se vrate na zavnohovske pozicije. A ZAVNOH nam je dao samo „kiflu“. Je li logičnije da nadahnuće jedne stranke političkog centra bude NOB ili možda Oluja!?

Vladao kod nas desni ili lijevi centar, u Ustavu uvijek stoji ZAVNOH, a diktator Broz ima svoje trgove. Ovih je dana i Milanović slučajno izustio nešto istinito: „Kad bi se netko ovdje probudio nakon 20 godina spavanja, ne bi mogao vjerovati da vidi ćirilicu u Vukovaru.“ Dakako, ćirilica u Vukovaru  golem je napredak za „građane“, kao i Josipovićeve „lijepe kape“ i crvene zvijezde po Kumrovcu, ali što je sa simbolima hrvatske šutljive većine? Kad bi se danas netko javno zapitao zašto grb ove države mora na vrhu imati, kako neki kažu, „životinjsko carstvo“, umjesto da nam se zastava vijori s jednostavnim i prekrasnim starim povijesnim hrvatskim grbom - naravno da bi toga proglasili čudnovatim ekstremnim desničarom itd. I još jedan fenomen: dok drugdje političari u nastupima svoje sunarodnjake oslovljavaju nacionalnim imenom, ovdje imamo samo „građanke i građane“. Ne bi li bilo normalno da se predsjednik ove države jednom obrati i Hrvatima?

Čini se da smo dobili državu onakvu kakvu su nam htjeli dati. Kad već mora biti hrvatska država, neka bude skrojena po njihovoj mjeri. Jedan je komentator ovih dana napisao: „Ukrali su nam državu! Ja se ovdje osjećam kao gost, kao da me netko tjera van, kao da nisam poželjan.“ I kad se malo bolje pogleda, pa mladež nam već bježi preko granice!

No zato je tu ostatak ostataka nekadašnjeg državotvornog pokreta, koji se danas predstavlja jedinom pravom prijetnjom „crvenima“: Ukinimo lex! Vjerujte nam da znamo zašto se s udbašima treba obračunati baš sada, nakon 20 godina. Prije su bila druga vremena!

U nas je vazda tako da „još nije sazrelo vrijeme“; Hrvatska je naime velika čekaonica vremena koje nikad ne dolazi!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, hdz, lustracija, lex perković, ćirilica, jozo renić, vlada