Mojbiz

OSVRT: Ugostitelji za veću međustopu PDV-a, ali misle da je to kriva poruka

'Ugostitelji uvijek do sada bili kooperativni kod prihvaćanja određenih državnih odluka pa će takvi biti i sada.'

Piše: PolitikaPlus
Tražili su godinama, kaže Mihić, nižu stopu PDV-a i od početka ove godine konačno je i dobili, od 10 posto, što su pozdravili jer su se time hrvatski ugostitelji relativno ujednačili s konkurentskim zemljama poput Italije, Francuske i drugih gdje je ta stopa između 5 i 10 posto.

Ugostitelji-obrtnici načelno podržavaju povećanje međustope PDV-a za turističke i ugostiteljske usluge, sa 10 na mogućih 13 posto, ako će to pomoći državi da se izvuče iz problema, ali smatraju i da se time šalje kriva i poruka nesigurnosti države ne samo ugostiteljima nego i drugim turističkim partnerima u zemlji i svijetu.

Tim je riječima danas za Hinu najavu mogućeg uvođenja veće međustope PDV-a za turističke i ugostiteljske usluge komentirao predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) Ante Mihić ističući da je u tom Cehu 16 tisuća obrtnika te da su ugostitelji uvijek do sada bili kooperativni kod prihvaćanja određenih državnih odluka pa će takvi biti i sada.

Tražili su godinama, kaže Mihić, nižu stopu PDV-a i od početka ove godine konačno je i dobili, od 10 posto, što su pozdravili jer su se time hrvatski ugostitelji relativno ujednačili s konkurentskim zemljama poput Italije, Francuske i drugih gdje je ta stopa između 5 i 10 posto.

Sada, ni godinu dana nakon što su dobili tu dugoočekivanu nižu stopu, najavljuje se nova, viša međustopa PDV-a, koja će, vjeruje Mihić, stvarno i biti 13 posto, što podržavaju, ali istodobno i očekuju da i drugi sektori, a ne samo ugostiteljstvo, sudjeluju u pomaganju državi da se izvuče i da i tako konačno prestane 'stigma' ugostitelja.

Nije siguran da je tu stopu trebalo dirati i mijenjati nakon samo godinu dana, jer bi to moglo i ugostitelje i druge poduzetnike koji žele investirati u hrvatski turizam navesti na pitanje "što će biti iduće godine, hoće li se ta stopa sada mijenjati svake godine" ili slično, pa se time, smatra Mihić, svi dovode u pomalo nesigurnu i neizvjesnu situaciju.

Mihić misli i da povećanje međustope na 13 posto neće dovesti do bitnog povećanja cijena ugostiteljskih i turističkih usluga, kao što ih nisu povećavali ni ovog ljeta iako su trgovačke cijene brojnih proizvoda koje koristi ugostiteljstvo, prije svega hrane, u lipnju i srpnju, kako kaže, 'skočile' i 15 do 20 posto.

Ugostitelji se tome teško odupiru, a uz novu veću međustopu teško će 'obraniti' sadašnje cijene, upozorava Mihić napominjući da će o toj problematici Ceh razgovarati na sjednici idućeg tjedna.

Iz Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) ističu samo da je najava izmjena međustopa PDV-a za turizam pokrenula niz razgovora o sektoru, a o svemu će se referirati više kada se bude znala konačna odluka o tim stopama.

Trenutno međustopa PDV-a za smještaj u turizmu iznosi 10 posto, a prema jučerašnjim izjavama ministra financija Slavka Linića još se razmišlja da se iz povećanja međustope PDV-a za turizam isključe usluge pružanja smještaja te 'prebace' na najnižu stopu PDV-a koja bi se u tom slučaju podigla s 5 na 8 posto, a kako bi se ojačala konkurentnost hrvatskog turizma jer se te usluge u okruženju oporezuju stopama između 8 i 12 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UGOSTITELJI, PDV