Hrvatska

BEATIFIKACIJA : Kardinal Amato: Blaženik Bulešić je svjedok vjere i promicatelj ljudske slobode

Osoba koja je beatificirana dobiva naslov blaženi.

Piše: PolitikaPlus

Svećenik Miroslav Bulešić koji će danas biti proglašen blaženim, šalje dvostruku poruku jer je on za Crkvu svjedok vjere, a za društvo u cjelini promicatelj obrane slobode i ljudskog bratstva, poručio je jutros Papin izaslanik, prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato, na prijamu kod istarskih i gradskih vlasti u Puli.

 

Miroslav Bulešić rodio se 1920. u Čabrunićima u općini Svetvinčenat, a za svećenika je zaređen 1943. U kolovozu 1947. u Buzetu je bio službeni pratitelj izaslanika Svete Stolice Jakoba Ukmara, koji je u župnoj crkvi dijelio sakrament krizme, što su jugokomunisti 23. kolovoza htjeli spriječiti, no nisu uspjeli.

Kardinal Amato će danas u pulskoj Areni u 11 sati propovijedati svečanu euharistiju beatifikacije sluge Božjega, istarskog svećenika Miroslava Bulešića zajedno sa svim hrvatskim biskupima i više od 670 svećenika iz domovine i inozemstva.

 

"To je iznimno važna poruka za društvo u cjelini koja se ogleda u tome da ne bude više ratova i da među ljudima zavlada veliko poštovanje prema drugačijem mišljenju", zaključio je Angelo Amato na prijamu kod istarskog župana Valtera Flega i pulskog gradonačelnika, Borisa Miletića.

 

Naglasio je kako je upravo iz tog razloga Miroslav Bulešić "dvostruki heroj - svjedok Crkve i vjere te šalje poruku mira društvu neovisno o različitostima među ljudima".

 

Govoreći o današnjoj beatifikaciji istarskog svećenika Miroslava Bulešića, biskup porečko i pulski Dražen Kutleša kazao je kako je za sve vjernike to povijesni događaj jer se "ovom beatifikacijom odaje priznanje istini i njegovoj žrtvi pred poviješću ali i sadašnjošću".

 

"U proglašenju blaženim Miroslava Bulešića prepoznajemo pobjedu Kristova evanđelja nad totalitarnim ideologijama ", poručio je biskup Kutleša.

 

Istarski župan Valter Flego ocijenio je da je riječ o povijesnom danu za cijelu Istru. Istaknuo je da su od velikog značaja ideje blaženika Miroslava Bulešića koji je, kako je rekao "vjerovao u svoje ideale, bio hrabar i do zadnjeg trenutka bio siguran da čini pravu stvar".

 

"To je put kojeg i mi trebamo slijediti", zaključio je župan Flego.

 

Pulski gradonačelnik Miletić naglasio je kako Pula u svojoj dugoj tritisućljetnoj povijesti ima malo takvih svečanih trenutaka.

 

"To je veliki dan za Pulu, Istri u Hrvatsku. Ono što u našem gradu volimo baštiniti je upravo ljudska vrijednost. I u najtežim trenucima u Puli se nikada nismo dijelili po ničemu već smo njegovali humanost i vrijednost čovjeka", kazao je Miletić. Dodao je da su "ljudske vrijednosti univerzalne" te je dobro činiti dobro.

 

Beatifikacija svećenika Miroslava Bulešića održat će se danas u pulskoj Areni, a misno slavlje će predvoditi predstavnik pape Franje, prefekt Kongregacije za kauze svetih, kardinal Angelo Amato, zajedno sa svim hrvatskim biskupima.

 

Miroslav Bulešić rodio se 1920. u Čabrunićima u općini Svetvinčenat, a za svećenika je zaređen 1943. U kolovozu 1947. u Buzetu je bio službeni pratitelj izaslanika Svete Stolice Jakoba Ukmara, koji je u župnoj crkvi dijelio sakrament krizme, što su jugokomunisti 23. kolovoza htjeli spriječiti, no nisu uspjeli.

 

Dan poslije na Sv. krizmi u Lanišću komunisti su napali Miroslava Bulešića u župnoj kući i izboli ga nožem u grlo. Od rana je umro, a izaslanik Svete Stolice teško je pretučen. Jugokomunističke vlasti nisu dopustile da svećenik Bulešić bude pokopan u rodnoj župi u Svetvinčentu, pa je pokopan u Lanišću. Njegovo je tijelo tek 1958. preneseno na groblje u Svetvinčenat, a 2003. u posebnu kriptu u zidu župne crkve.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

komunisti, blaženi, beatifikacija, zločin