A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/papa-ivan-pavao-drugi-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

27. travnja 2014. Ivan Pavao II i Ivan XXIII bit će proglašeni svetim | Politika+
Hrvatska

KANONIZACIJA: 27. travnja 2014. Ivan Pavao II i Ivan XXIII bit će proglašeni svetim

27. travnja 2014. u Katoličkoj crkvi slavi se blagdan Božjeg milosrđa, koji je ustanovio Ivan Pavao II,

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters/AP

Ivan Pavao II, karizmatični poljski papa koji je 27 godina bio poglavar Katoličke crkve, i papa Ivan XXIII, sazivatelj Drugog vatikanskog koncila, zvan Dobri papa, bit će proglašeni svetima 27. travnja, nedjelju nakon Uskrsa, objavio je u ponedjeljak u Rimu papa Franjo.

Objava kanonizacije očekivala se od srpnja kada je Franjo potvrdio drugo čudo Ivanu Pavlu II, čime se otvara put za najbržu kanonizaciju u moderno doba.

Već nekoliko tjedana upravo se taj dan spominjao kao moguć dan proglašenja svetima dvojice papa. Dana 27. travnja 2014. u Katoličkoj crkvi slavi se blagdan Božjeg milosrđa, koji je ustanovio Ivan Pavao II.

Očekuje se da će svečanost privući stotine tisuća vjernika na Trg sv. Petra, napose iz Italije i Poljske.

Papa Franjo odobrio je i kanonizaciju Dobrog pape Ivana, iako se njemu pripisuje samo jedno čudo nakon smrti. Ivan XXIII bio je na Petrovu prijestolju od 1958. do 1963. i zaslužan je za niz reforma koje su osuvremenile Katoličku crkvu.

Istodobna kanonizacija dvojice papa odražava želju pape Franje da održi ravnotežu između dviju vrlo različitih ličnosti katoličanstva, a vjeruje se i zato da se izbjegne prevelik kult Ivana Pavla II, navode agencije. Prvi poljski papa u povijesti bio je konzervativac i izrazito popularan u više od stotinu zemalja, a bit će kanoniziran u rekordnom roku, samo devet godina poslije smrti.

Papa Benedikt XVI odlučio je da ne treba čekati obvezni rok od pet godina poslije smrti za početak procesa beatifikacije te je Ivan Pavao II bio proglašen blaženikom već u svibnju 2011.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVAN PAVAO II, IVAN XXIII, PAPA FRANJO, KANONIZACIJA, SVECI, VATIKAN