Hrvatska

SUĐENJE: Sanader: Jarnjaka sam spasio od progona u Haagu, a zauzvrat lažno svjedoči protiv mene!

'Nisam mislio ovo pričati, ali morao sam progovoriti.'

Piše: PolitikaPlus

Drugog dana svoje obrane bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kazao je da ga je lažnim iskazom inkriminirao bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, iako ga je nakon dolaska na vlast, kako tvrdi, spasio od haškog progona.

Nisam mislio ovo pričati, ali u nuždi s ovim teretom koji mi je stavljen na leđa, morao sam progovoriti. Evo kako mi je zahvalio, nije čekao ni drugo pokoljenje

Sanader je kazao da je Jarnjak svojim iskazom u Uskoku samo desetak dana prije podizanja optužnice od osumnjičenika postao svjedok, iako su sve navodne nezakonitosti u HDZ-u počinjene u njegovom djelokrugu.

"Ne želim nikoga inkriminirati, a posebno ne nikoga lažno treretiti. No, kada je optužena stranka, njen predsjednik, rizničar, šefica računovodstva i glasnogovorik kao direktor kampanja, doista se postavlja pitanje što je onda radio glavni tajnik, obzirom je tajništvo odgovorno za fininancijsko i materijalno poslovanje stranke", kazao je Sanader.

Dodao je da je Jarnjak trgovao s Uskokom kao i neki drugi optuženici, misleći da će tako proći bolje nego da kažu istinu, iako je Sanader nakon što je postao premijer od haške tužiteljice Carle del Ponte zatražio da Jarnjaka izuzme iz optužnica za ratni zločin.

Sanader je kazao da je nakon preuzimanja vlasti 2003. na dan polaganja prisege u Saboru ili samo dan kasnije, u društvu Luke Bebića nazvao del Ponte i rekao da će Hrvatska u potpunosti surađivati s Haagom. "Rekla mi je da kod nje imam jedan bonus. Pitao sam ako ga mogu iskoristiti možemo li nešto napraviti oko generala Gotovine. Kada je rekla 'to zaboravite' pitao sam može li za Jarnjaka, budući je javna tajna da je jedan od mogućih osumnjičenika, a ja ga planiram postaviti za glavnog tajnika", prisjetio se Sanader. Del Ponte je, tvrdi, rekla da će vidjeti što može učiniti i optužnica protiv Jarnjaka nije podignuta.

"Kada sam to ispričao Jarnjaku rekao je da će mi je: 'Ja i mojih devet pokoljenja će ti biti zahvalno'. Nisam mislio ovo pričati, ali u nuždi s ovim teretom koji mi je stavljen na leđa, morao sam progovoriti. Evo kako mi je zahvalio, nije čekao ni drugo pokoljenje", zaključio je Sanader.

Kazao je i da je Jarnjak lagao kada je posvjedočio da je Sanaderova kćer koristila HDZ-ov telefon. "Međutim je li tim napadom htio skrenuti pozornost da je njegov sin radio s Fimi mediom što je iz spisa vidljivo. Član obitelji radi s Fimi mediom i postavlja se pitanje zna li tata za to?", upitao se Sanader, koji nastavlja iznositi obranu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ivan jarnjak, hdz, ivo sanader