Hrvatska

GOSPODARSTVO: Ivan Vrdoljak: Treba naći način aktiviranja privatnog kapitala

''New Deal i novi razvoj mogu doći samo s privatnim kapitalom i privatnim investicijama.''

Piše: P/H

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas da država s privatnim sektorom treba razgovarati i naći rješenje kako aktivirati njegov kapital, jer privatni, realni sektor jedini može osigurati gospodarski zamah.

"Danas razmišljamo kako spasiti fiskalnu konsolidaciju, vrati deficit na tri posto, a ne o novom New Dealu od strane javnog sektora. New Deal i novi razvoj mogu doći samo s privatnim kapitalom i privatnim investicijama. To je moj stav"

Upitan za komentar početka prisilne naplate poreznih dugova građana, obrta, tvrtki i slobodnih djelatnosti, zbog čega će u ovrhu svi koji imaju dug veći od dvije tisuće kuna, Vrdoljak je rekao da smatra da recesija predugo traje i da je realni sektor prilično iscrpljen.

"Država ima veliki deficit i teško možemo očekivati da će se po prihvatljivoj cijeni zadužiti u inozemstvu, pa jedini zamah možemo očekivati jedino od privatnog sektora", kaže Vrdoljak.

Dodaje da s predstavnicima realnog sektora treba razgovarati i naći zajedničko rješenje kako privatni kapital i privatne investicije realizirati jer privatni sektor može biti zamah razvoja, a ne onaj koji ima toliki deficit kao država.

"Danas razmišljamo kako spasiti fiskalnu konsolidaciju, vrati deficit na tri posto, a ne o novom New Dealu od strane javnog sektora. New Deal i novi razvoj mogu doći samo s privatnim kapitalom i privatnim investicijama. To je moj stav", kaže Vrdoljak.

Na pitanje blokiraju li prisilna naplata i ovrhe privatni sektor, odgovorio je da svi trebaju poštivati zakon i plaćati porez pa tako i privatni sektor, ali da im država treba pružiti uslugu kako bi bili što brži i efikasniji.

Na pitanje što misli o prognozi analitičara Hypo banke po kojoj će BDP ove godine pasti za 1,25, a ne 1,5 posto kako su ranije predviđali, ali i da će se recesija nastaviti cijelu iduću godinu, odgovorio je da Vladin cilj ostaje nulta stopa u ovoj i preokretanje trenda u pozitivni u idućoj godini. To će, kako je dodao, ovisiti i o kretanjima u eurozoni.

Zamoljen za komentar planova za ukidanje poticanja stambene štednje i ukidanje porezne olakšice za kupnju prva nekretnine, Vrdoljak je kazao da se mora naći model kako komercijalizirati već izgrađene stanove kojih je 20 tisuća.

Ta se imovina, po njegovim riječima, može prodati, ali i iznajmiti.

"Idemo li na nova porezna davanja prilikom prodaje, moramo naći model kako omogućiti prihvatljivo iznajmljivanje jer je najgore kad su stanovi prazni i ne donose korist građanima, vlasnicima, bankama, a niti državi", smatra Vrdoljak.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

iva vrdoljak, new deal, ulaganja, investicije