Energetika

KAD BUDE - BIT ĆE: Ivan Vrdoljak o LNG-u: Rokovi nisu sve što nam život pruža!

LNG će biti izgrađen kada poslovni model bude dovoljno izvediv.

Piše: Ilijana Grgić

Američki investitori zainteresirani su za energetske projekte u Hrvatskoj, kao što su LNG terminal na Krku i istraživanje i eksploataciju plina u Jadranskom moru, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon današnjeg sastanka sa zamjenikom pomoćnika glavnog tajnika za energetsku diplomaciju Sjedinjenih Američkih Država Amosom Hochsteinom.

 

- Današnji susret bio je nastavak razgovora iz travnja u Washingtonu gdje smo prezentirali strateške interese i energetske ciljeve Vlade, a danas se Amos Hochstein mogao uvjeriti da smo ispunili sve što smo tada rekli da ćemo napraviti u realizaciji energetske strategije kako bi Hrvatska postala energetsko regionalno čvorište, rekao je Vrdoljak.

 

 

 

Amos Hochstein kazao je da su razgovori bili dobri i na tragu dobrih odnosa dviju zemalja.

 

- Posebno smo razgovarali o suradnji u području energetske sigurnosti te izrade i razvoja energetske strategije. Razgovori su bili dobri i očekujemo njihov nastavak, rekao je, te dodao kako je na privatnom sektoru  odluka da li će investirati u Hrvatsku.

 

 

 

Vrdoljak je rekao i kako je razgovarao s predstavnicima puno američkih kompanija koje su zainteresirane za opskrbu, izgradnju i trgovinu plinom iz LNG-a. Dodao je kako je sljedeći korak izgraditi održiv poslovni model i LNG učiniti realnijim i izvedivim.

 

- LNG će biti izgrađen kada poslovni model bude dovoljno izvediv i kada tržište kaže da za njim ima potrebe, a mi trebamo pokazati da je država efikasna, brza i da zna strateški upravljati svojim resursima i potencijalima. Rokovi nisu sve što nam život pruža,  kazao je Vrdoljak.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

investicije, amerikanci, lng, ivan vrdoljak