Mojbiz

ZAŠTO NEMA INVESTICIJA: Hrvatska i dalje bez investicijskog vala: Je li razlog 'debilan ugled' ili nesposobna Vlada?

Kostrenčić: Hrvatskoj se više ne vjeruje. Skoko: Političari nas guraju među neprivlačne i zaostale države.

Piše: Ivan Klarić

Jedan visoki dužnosnik u Vladi je na pitanje, u neformalnom razgovoru s novinarima, zašto danas u Hrvatskoj nemamo "investicijski bum" odgovorio  'zato što nam je ugled debilan'. Također, rekao je i kako se nešto što je bivša Vlada narušila, ne može samo tako popraviti, prenijeli su danas mediji.

 

SKOKO: Naši političari svojim pogrešnim potezima i nesuvislim ponašanjem dodatno relativiziraju naš imidž i guraju nas među neprivlačne i zaostale države. I kako će onda netko ovdje ulagati kad vidi i čuje sto se sve ovdje događa i kakvi su uvjeti poslovanja!? Tim više što imidž igra značajnu ulogu kod donošenja poslovnih odluka.

Inače, Vlada je u četvrtak usvojila konačni prijedlog Zakona o strateškim investicijama. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kaže da će Zakon skratiti procedure za sve investicije, pa će tako priprema za turističke projekte, trajati pet mjeseci umjesto dosadašnjih osam do 27 mjeseci. U Vladi se nadaju da će time privući investitore.

 

Lobist i vlasnik konzultantske tvrtke Intel Marijan Kostrenčić kaže da je najveći problem Hrvatske to što joj se više - ne vjeruje.

 

- Hrvatskoj se u svijetu više ne vjeruje jer smo u posljednjih šest, sedam godina potpuno zakazali na polju pravne sigurnosti, efikasnosti državnog ustroja i sada u posljednje vrijeme i političke vjerodostojnosti. Naš pravni sustav je nešto poboljšan u posljednje tri godine u smislu brzine, ali ne i kvalitete rješavanja predmeta, upozorana Kostrenčić i nastavlja.

 

- Državni ustroj je još neefikasniji nego prije jer svaki izbori donose nove, još nesposobnije čelnike državnih tijela, posebno na razini lokalnih zajednica. Političku nevjerodostojnost zaslužili smo već pokušajem retroaktvne naplate poreza na dobit, a sada i potpuno nemuštim igrama oko 'Les Perković', jasno će naš sugovornik koji ima rješenja za ovakvu, ne baš bajnu, situaciju.

 

- Stvarno je jedino rješenje vlada stručnjaka koja bi imala političku potporu velike koalicije SDP-a, HDZ-a, HNS-a, IDS-a i drugih relevantnih stranaka oko nekoliko ključnih tema za preživljavanje države. Konsensus oko uređenja državne uprave, reorganizacije i djelomične privatizacije bankrotiranog zdravstva, uvođenje jedinstvene porezne stope od npr. 25 % uz olakšice za investitore, dogovor i javno objavljivanje prioritetnih projekata razvoja na bazi državne imovine (Brijuni Rivijera, hoteli, Aci, Istočna obala u Splitu, NATO bolnica u Dalmaciji i sl) dovelo bi do pojave svježeg kapitala i vraćanje povjerenja u Hrvatsku. Pretpostavka tomu je čvrsta provedba kriterija profesionalnisti nasuprot kriterija političke pripadnosti. Bez toga, doći ce do interne krize u SDP-u (slično osipanju HDZ-a prije par godina) i daljnje atomizacije stranaka u Saboru, na kraju će Kostrenčić.

 

KOSTRENČIĆ: Hrvatskoj se u svijetu više ne vjeruje jer smo potpuno zakazali na polju pravne sigurnosti, efikasnosti državnog ustroja i sada u posljednje vrijeme i političke vjerodostojnosti.

Dr.sc Božo Skoko, profesora na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i stručnjak za imidž država kaže da Hrvatska kao turistička destinacija ima prilično dobar imidž, ali u većini drugih segmenata je prilično neprepoznatljiva.

 

- Svijet ju uopće ne percipira kao značajan politički subjekt, investicijsku destinaciju ili zemlju kulture, znanja, inovativnosti, kreativnosti... Dok druge države upravljaju vlastitim identitetom i imidžom i predstavljaju se svijetu kao napredne, inovativne i kreativne, mi osim turističke promocije činimo vrlo malo ili nimalo da se predstavimo kao normalna i suvremena država svijetu, jasno će Skoko dodajući.

 

- Dapače, naši političari svojim pogrešnim potezima i nesuvislim ponašanjem dodatno relativiziraju naš imidž i guraju nas među neprivlačne i zaostale države. I kako će onda netko ovdje ulagati kad vidi i čuje sto se sve ovdje događa i kakvi su uvjeti poslovanja!? Tim više što imidž igra značajnu ulogu kod donošenja poslovnih odluka, na kraju će Skoko.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

božo skoko, imidž, ivan vrdoljak, hrvatska, investicije