A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nafta-platforma-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Cijene nafte ispod 108 dolara, oluja Karen poštedjela platforme u Meksičkom zaljevu | Politika+
Energetika

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijene nafte ispod 108 dolara, oluja Karen poštedjela platforme u Meksičkom zaljevu

Proizvodnja nafte u Meksičkom zaljevu postupno se normalizira nakon što je Karen oslabila.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Cijene nafte spustile su se danas na londonskom tržištu ispod razine od 108 dolara za barel nakon što je tropska oluja Karen poštedjela naftnu infrastrukturu u meksičkom zaljevu pa je proizvodnja obnovljena dok zabrinutost zbog fiskalne blokade i dalje prigušuje izglede za potražnju.

"Proizvodnja nafte u Meksičkom zaljevu postupno se normalizira nakon što je Karen oslabila. Obilna opskrba podrazumijeva da tržište baš i nema razloga za zabrinuost nakon što je oluja prošla"

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte potonula 1,57 dolara u odnosu na zatvaranje burzi u petak, kliznuvši na 107,89 dolara. U SAD-u je barel pojeftinio 1,34 dolara, na 102,5 dolara

Tropska oluja Karen natjerala je proizvođače da zatvore gotovo dvije trećine naftne proizvodnje u Meksičkom zaljevu u prošlome tjednu. U subotu je ocjena njezine jačine snižena pa je proglašena 'tropskom depresijom' i proizvodnja se počela normalizirati već krajem vikenda.

Na području Meksičkog zaljeva proizvodi se oko 1,3 milijuna barela nafte dnevno, što je gotovo petina američke proizvodnje.

"Proizvodnja nafte u Meksičkom zaljevu postupno se normalizira nakon što je Karen oslabila. Obilna opskrba podrazumijeva da tržište baš i nema razloga za zabrinuost nakon što je oluja prošla", konstatira Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Ponudu nafte na tržištu dodatno povećava nastavak proizvodnje na ogromnom polju Kašagan u Kaspijskom moru. Polje spada među najveća nalazišta nafte u svijetu u više desetljeća a vađenje nafte počelo je 11. rujna da bi samo dva tjedna kasnije bilo obustavljeno zbog istjecanja plina.

U kombinaciji s visokom razinom opskrbe iz Libije, Iraka i Sjeverne Amerike, povećanje globalne proizvodnje nafte moglo bi u četvrtom tromjesečju nadmašiti rast potražnje za čak 400.000 barela, napominje analitičar Barclaysa Kevin Norrish.

Istodobno bi potražnju mogao ograničiti spor oko proračuna u Sjedinjenim Državama, zbog kojeg se zatvara sve više državnih službi.

Ekonomisti se sve više pribojavaju da bi se nepopustljivost republikanaca i demokrata mogla protegnuti i na pregovore o podizanju plafona zaduživanja, sa sadašnjih 16.700 milijardi dolara. Zastupnici moraju postići dogovor do 17. listopada, kako bi se zemlja mogla nastaviti zaduživati i uredno podmirivati svoje obveze. Dogovor se zasada ne nazire.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 106,94 dolara, što znači da je bila neznatno viša nego prethodnog dana trgovanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

OPEC, CIJENE NAFTE, NAFTA, OLUJA KAREN