Crna kronika

HAAG: Slobodan Praljak najavio da će ''urbi et orbi'' objaviti podatke o svojoj imovini

Požalio se predsjedavajućem sucu Theodoru Meronu da ga nikad nitko nije saslušao.

Piše: PolitikaPlus

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak najavio je u utorak u Haagu da će, nakon što je odlukom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ostao bez branitelja jer je tajništvo suda utvrdilo da može sam plaćati troškove obrane, objaviti podatke o svojoj imovini unatoč tomu što ih je ICTY proglasio tajnima.

Izvijestio je na ročištu da su njegove dosadašnje braniteljice Nika Pinter i Nataša Fauveau-Ivanović iskazale spremnost zastupati ga u proceduralnim pitanjima pro bono, pa tajništvo nema prava udaljavati h iz predmeta.

Praljak, kojemu je sud naložio da vrati više od tri milijuna eura za dosadašnje troškove obrane, ustvrdio je na statusnoj konferenciji da tajništvo ICTY-ija po pitanju njegove imovine protiv njega godinama vodi zavjeru.

Tajništvo ICTY-ija u kolovozu prošle godine objavilo je da je višegodišnjom istragom utvrdilo da on raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane, dok Praljak tvrdi da ne raspolaže dostatnim sredstvima.

Požalio se predsjedavajućem sucu Theodoru Meronu da ga nikad nitko nije saslušao te da su se svi podaci u okviru višegodišnje istrage njegove imovine proglašavali tajnima. Stoga je radi zaštite vlastitog dostojanstva najavio da će "urbi et orbi" objaviti sve činjenice o svojoj imovini i zatražio od suda da ga sasluša po tom pitanju.

Praljak je izvijestio da će se u žalbenom postupku zastupati sam jer je tajnik suda uklonio iz predmeta njegove dvije dosadašnje odvjetnice. Prigovorio je takvoj odluci tajništva jer smatra da ono može odlučiti hoće li plaćati njegovu obranu, ali ne i uklanjati branitelje iz predmeta.

Izvijestio je na ročištu da su njegove dosadašnje braniteljice Nika Pinter i Nataša Fauveau-Ivanović iskazale spremnost zastupati ga u proceduralnim pitanjima pro bono.

Praljak je nekoliko dana prije statusne konferencije zatražio obustavu postupka dok mu se "na jeziku koji razumije" ne dostavi sva relevantna dokumentacija, uključujući nepravomoćnu presudu i sve transkripte sa suđenja. Praljak je izvijestio sud da druge jezike, osim bosanskog-srpskog-hrvatskog, kako se naziva na sudu, ne razumije, a namjerava se braniti sam jer nema sredstava za plaćanje obrane.

Dvije odvjetnice odlukom su tajništva suda bile postavljene za njegove braniteljice do donošenja nepravomoćne presude, kojom je Praljak osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine u BiH, a potom je predsjednik Haškoga suda Meron taj angažman produljio do dana donošenja odluke o Praljkovoj žalbi na procjenu njegovih financijskih mogućnosti.

Praljak je zatražio da mu ICTY u interesu pravde postavi branitelje po službenoj dužnosti podsjećajući ga da bi to pravo imao po hrvatskim i bosanskim zakonima koji predviđaju takvu mogućnost u slučaju obrane od teških kaznenih djela.

Haški je sud u svibnju šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Meron je na ročištu izvijestio da su najave žalbi predale obrane generala Praljka i Pušića te tužiteljstvo dok će ostala četvorica osuđenih to učiniti nakon objave engleskog prijevoda presude.

Na statusnoj konferenciji Ćorić je izvijestio da pati od srčanih tegoba dok je Pušić kazao da su pritvorenici godinama na jednoličnoj zatvorskoj prehrani koja je ispod svake razine pa moraju hranu kupovati sami.

Pušićeva obrana izvijestila je da je podnesen zahtjev za njegovo prijevremeno puštanje na slobodu. Pušić, koji je nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora, u pritvoru je u Scheveningenu od travnja 2004.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

haag, theodor meron, ratni zločini, slobodan praljak, icty