A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/peter-higgs-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Peteru Higgsu otkriće ''božje čestice'' donijelo Nobelovu nagradu za fiziku | Politika+
Znanost

PRIZNANJE: Peteru Higgsu otkriće ''božje čestice'' donijelo Nobelovu nagradu za fiziku

''Nagrađena teorija središnji je dio fizike Standardnog modela čestica koji objašnjava kako je svijet sazdan.''

FOTO: Peter Higgs
Piše: PolitikaPlus

Fizičari Peter Higgs iz Britanije i Francois Englert iz Belgije dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku zbog otkrića hipotetske elementarne čestice tzv. Higgsova bozona koji objašnjava kako je elementarna tvar dobila masu i formirala zvijezde i planete, objavio je u utorak Odbor za dodjelu nagrade u Stockholmu.

"Nagrađena teorija središnji je dio fizike Standardnog modela čestica koji objašnjava kako je svijet sazdan"

Prema objavi Švedske kraljevske akademije znanosti nagradu su dobili zbog "teorijskog otkrića mehanizma koji pridonosi našem razumijevanju porijekla mase subatomskih čestica".

Prezime profesora sa sveučilišta u Edinburghu Petera Higgsa (84) opće je poznato i povezano s jednim od ''najvažnijih otkrića na polju fizike u posljednjih stotinu godina'' - čestice koja je ključ razumijevanja postojanja mase, raznolikosti i života u svemiru - Higgsova bozona, poznatog i kao "božja čestica".

Objava nagrade kasnila je sat vremena što je neuobičajeno, prenose svjetski mediji. Akademija je tek tviter porukom objavila da zasjedanje odbora, u vrijeme kad je nagrada trebala biti već objavljena, "još traje". Akademija odluku donosi glasanjem na dan objave dobitnika nagrade.

Pola stoljeća nakon objave teorije novi 'građevni' element prirode potvrđen je 2012. u CERN-ovu istraživačkom centru, velikom hadronskom sudaraču. Otkriće je slavljeno kao jedno od najvažnijih u fizici.

Dvojica znanstvenika bili su favoriti i podijelit će nagradu vrijednu osam milijuna švedskih kruna.

"Nagrađena teorija središnji je dio fizike Standardnog modela čestica koji objašnjava kako je svijet sazdan", objavila je akademija u priopćenju.

"Prema Standardnom modelu sve od cvijeća i ljudi do zvijezda i planeta sastoji se od tek nekoliko građevnih elemenata - čestica materije".

Higgsov bozon posljednji je dio Standardnog modela koji objašnjava fundamentalni ustroj svemira. Naziv "božja čestica" dobio je u javnosti zbog svoje uloge u pretvaranju Velikog praska u uređeni svemir.

Daleke 1964. godine ukupno je šest znanstvenika gotovo istodobno objavilo radove u kojima su se bavili postojanjem elementarnih čestica.

Francois Englert (80) s Université Libre de Bruxelles i njegov kolega Robert Brout, koji je preminuo 2011., prvi su objavili rad o elementarnim česticama no Higgs je nekoliko tjedana kasnije u svom radu bio prvi koji je eksplicitno predvidio postojanje nove čestice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

higgsov bozon, nobelova nagrada, peter higgs