A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/navijaci-baklja-euro-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tjedan prevencije rasizma i netolerancije na stadionima | Politika+
Sport

NOGOMET: Tjedan prevencije rasizma i netolerancije na stadionima

'Sve naše utakmice počinju pozivom na fer i sportsko navijanje, no ispadi se događaju.'

Piše: PolitikaPlus

U razdoblju od 15. do 29. listopada u cijeloj Hrvatskoj će se po prvi puta obilježiti akcijski tjedan prevencije rasizma i netolerancije na nogometnim stadionima, u kojem će sudjelovati ne samo deset klubova Prve hrvatske nogometne lige nego i svi klubovi druge i trećih liga.

"Sve naše utakmice počinju pozivom na fer i sportsko navijanje, no ispadi se događaju. Srećom, samo kod dijela klubova i to kod navijački organiziranih skupina. A trebalo bi biti obrnuto", rekao je Josip Brezni tajnik Udruge profesionalnih klubova Prve hrvatske nogometne lige (HNL) koja je suorganizator i provoditelj akcije.

Sve naše utakmice počinju pozivom na fer i sportsko navijanje, no ispadi se događaju. Srećom, samo kod dijela klubova i to kod navijački organiziranih skupina. A trebalo bi biti obrnuto

Akciju u Europi upriličuje organizacija FARE (Football against racism in Europe), kao partner UEFA-e, a u Hrvatskoj uz podršku HNL-a, Centra za društvenu odgovornost u sportu "Snaga tolerancije", Regionalnog info-centra za mlade Rijeka (UMKI), Hrvatskog nogometnog saveza, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Kuće ljudskih prava.

Brezni smatra akciju uspješnom ako samo jednog navijača pridobiju na tolerantno ponašanje, a izrazio je uvjerenje da će takvih primjera biti i više među navijačkim skupinama poželjevši da nogometni stadioni opet postanu mjesta zbližavanja ljudi. Po njegovim riječima Nacionalni odbor za borbu protiv nasilja u sportu trebao bi reagirati i na uvrede na stadionima, a ne samo protiv pirotehnike.

Prvi operativac Udruge klubova Prve HNL upozorio je da su u dijelu navijačkih skupina vodeću ulogu preuzele osobe sklone nasilju koje "zabranjuju" nositi dresove klubova, a "preporučuju" majice navijačkih skupina.

"Uz to, od prve minute utakmice postoji zacrtani scenarij pa kad njihova momčad postigne gol, među navijačima nema čak ni rekacije pljeskom, a i dogovorene tučnjave, kao svojevremeno između Demona i Armade, nisu rijetke", rekao je Brezni.

Izvršni predsjednik FARE mreže Piara Power je napomenuo da je UEFA uvela novi set pravila protiv rasizma i netolerancije te da striktnije provodi dosadašnja pa su i kazne prema klubovima veće i brojnije, ali da se ni jedan europski klub ne bi trebao osjećati žrtvom, već bi im to mogao biti poticaj da krenu u edukaciju navijača, kao i svih sudionika nogometnih utakmica.

Premda se hrvatski navijači na razlikuju od ostalih u EU, na konferenciji za novinare istaknuto je da je ipak rijetkost da primjerice navijači "Dinama" vrijeđaju s tribina s namjerom da se novčano kazni njihov klub jer se ne slažu s klupskom politikom, pa i da se dogovore s drugim navijačkim skupinama da vrijeđaju vodstvo njihova kluba, najčešće Zdravka Mamića. Sudionici konferencije složili su se da Mamić treba biti kažnjen kad se ne ponaša primjereno na stadionu, baš kao i navijači, ali da trebaju biti kažnjeni i oni koji su cijeli Zagreb prekrili uvredljivim grafitima o njemu.

Predstavnici klubova "Dinama" i "Hajduka" izrazili su bojazan da će biti dodatno kažnjeni, a stadioni poluprazni jer su od 1. srpnja uvedene i kazne zbog vrijeđanja na regionalnoj osnovi. Za to je, primjerice, novčano već kažnjen nogometni klub "Milan" jer su njegovi navijači vrijeđali navijače i igrače "Napolija".

"Navijačke skupine često su odraz društva i njegov korektiv društva, ali često i njih treba korigirati", rekla je Nasrin El Gharni iz Regionalnog info-centra za mlade Rijeka, a njezin kolega Zoran Stevanović ustvrdio je kako se rezultati prevencije možda ne vide odmah, ali da je to nužna pozitivna praksa.

Najavio je da će u Akcijskom tjednu svim igračima podijeliti majice "Stop rasizmu i netoleranciji", a na tribinama razviti transparente "U boji snaga tolerancije".

Tiskan je i priručnik "U boji snaga tolerancije" gdje su, između ostalog, upute za identifikaciju rasističkih simbola i neprimjerenog znakovlja na nogometnim stadionima, ali i istaknuti primjeri pozitivnog navijanja za svoj klub i transparenti "Srce moje kuca za boje tvoje", "Noževi nisu naši rekviziti. Mi nosimo šalove i nemamo što kriti".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

stadion, netolerancija, rasizam, nasilje, neredi, hnl, navijači