Hrvatska

ZAHTJEV: Ivan Mrkić: Hrvatska prva treba povući tužbu za genocid

'Nema tu nikakve tajne, mi smo sve dogovorili. Hrvatska je prva podnijela tužbu i kad je ona ona povuče, to ćemo učiniti i mi.'

Piše: PolitikaPlus

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić izjavio je da će Srbija povući tužbu za genocid nakon što to prethodno učini Hrvatska, jer je Zagreb prvi i podnio tužbu protiv Srbije Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu (ICJ).

Nema tu nikakve tajne, mi smo sve dogovorili. Hrvatska je prva podnijela tužbu i kad je ona ona povuče, to ćemo učiniti i mi

Upitan za komentar o neslužbenim saznanjima hrvatskih medija da je Hrvatska odustala od povlačenja tužbe, Mrkić je novinarima, nakon sjednice parlamentarnog odbora za vanjske poslove, rekao da je o tužbama već postignut dogovor.

"Nema tu nikakve tajne, mi smo sve dogovorili. Hrvatska je prva podnijela tužbu i kad je ona ona povuče, to ćemo učiniti i mi", prenosi agencija Tanjug Mrkićevu izjavu.

Riječki "Novi list" danas je objavio, pozivajući se na visoke izvore iz hrvatske vlade, da Hrvatska neće povući tužbu za genocid protiv Srbije iz 1999. godine, za koju se Međunarodni sud pravde u Haagu 2008. proglasio nadležnim.

List piše da je, prema tim izvorima, hrvatska vlada o tome donijela odluku koja se zasniva na dva osnovna razloga odustajanja od povlačenja unatoč tome, kako se navodi, što se ta opcija razmatrala gotovo dvije godine. Navodno je procijenjeno da uvjeti koje bi Srbija trebala ispuniti za povlačenje tužbe, a riječ je o rješavanju pitanja nestalih, povratu otuđenog kulturnog blaga i procesuiranju ratnih zločina, ipak nisu dovoljni za takav potez. Drugi je razlog, po istim tvrdnjama, primicanje rokova za nastavak procesa pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

icj, den haag, ivan mrkić, haag, genocid